Her er techgiganternes nyeste kampplads

Nåede du med på Clubhouse-bølgen, da den bragede igennem lydmuren i starten af 2021? Ellers kan du måske nå med på en af de andre nye lydbølger, der lige nu og i den kommende tid vil blive lanceret. Tech-journalist Nicolai Franck fortæller.

Om klummeskribenten: Nicolai Franck er ansvarshavende redaktør på teknologimediet Techliv og vært på podcasten af samme navn. 

De sidste par måneder har de store techfirmaer præsenteret en række nye tiltag, hvor omdrejningspunktet er lyd.

I løbet af en uge i april lancerede både Apple og Spotify muligheden for at podcast-producenter fremover kan tage betaling for deres podcasts. Podcasts der så vel at mærke kun kan lyttes i enten Spotify-appen eller Apple Podcast.

Konceptet skal i særdeleshed understøtte det stigende antal creators — altså indholdspro-ducenter der typisk på egen hånd eller i små grupper producerer journalistik, kurser, guides eller lignende materiale. 

Samtidig er lyd og lydsamtaler på få måneder blevet en klar satsning for både sociale me-dier og samarbejdsplatforme som Teams og Slack.

Alle vil kopiere Clubhouse

I kølvandet på at Clubhouse bragede gennem lydmuren i februar, har både Facebook, Twitter, LinkedIn og Spotify løftet sløret for en Clubhouse-lignende feature i deres apps. Altså en funktion hvor en mindre gruppe personer taler sammen, mens publikum sidder og lytter med. 

Twitters ‘Spaces’ er allerede lanceret, mens Facebooks ‘Live Audio Rooms’ kommer til sommer. 

Både Twitter og Facebook vil desuden gøre det muligt, at man kan tage betaling for disse samtaler, hvis man vel at mærke giver platformene en lille del af den økonomiske kage. 

Igen er de nye muligheder tænkt som et værktøj til creators med en stor bruger- og fan-skare på sociale medier.

Facebook snart klar med ’TikTok for lyd’

Lydeksperimenterne stopper dog ikke der. Facebook lancerer inden længe også et nyt format, de kalder ‘Soundbites’, som måske bedst kan beskrives som ‘TikTok for lyd’. 

Soundbites bliver dog ikke umiddelbart sin egen app, men derimod et format der kan de-les på Facebooks andre platforme. 

For at hjælpe brugerne i gang vil Facebook introducere lydfiltre (fx robot-, helium- eller hviskestemme) direkte i Facebook-appen, som altså skal være lydens svar på de visuelle filtre, vi kender fra Snapchat og Instagram.

Det bliver mere almindeligt at betale for personligt indhold

Det, der i særdeleshed er værd at notere i forbindelse med de mange nye lydtiltag, er, at de i høj grad støtter op om den såkaldte creator-økonomi, som særligt Patreon (men også Kickstarter) har været frontløber på. 

Det er i virkeligheden nok det skifte, som på sigt vil være mest markant — altså at vi som forbrugere i stigende grad begynder at abonnere på eller støtte enkeltpersoners indhold, og podcasts som vi er fans af. 

Men tag ikke fejl af techfirmaernes motiver. Hverken Apple, Spotify, Facebook eller Twitter tilbyder de nye værktøjer af ren velgøren-hed.  Som altid handler det om at holde brugerne inde i deres “lukkede haver” og øge tallene på deres i forvejen meter tykke sorte bundlinjer.

4 ting er sket på få måneder:

  • Nye lydværktøjer til creators
    Et øget skift til brugerbetaling som Apple, Spotify, Facebook og Twitter vil tage en del af kagen af.
  • Sociale medier kopierer Clubhouse
    Lydindholdet er gratis, og de sociale medier skummer fløden via reklamer.
  • Samarbejds-platforme kopierer Clubhouse
    Microsoft Teams og Slack får indbygget lydchat som en ekstra feature til brug i arbejdssammenhæng.
  • Lyd skal være hipt for de yngste
    Facebooks Soundbites er et forsøg på at gøre et ultrakort lydformat til en helt ny form for indholdstype, der skal leve side om side med video og tekst.