TECHKLUMME: Nej tak til offentlig super-app

Det myldrer med apps fra det offentlige, og derfor kan det virke smart at samle dem i én app. Men en super-app vil ødelægge brugervenligheden.

Apps fra det offentlige har været et regulært hit i 2021.

I skrivende stund er fem ud af de ti mest downloadede gratis-apps i Apples App Store udviklet af det offentlige Danmark.

Det gælder Coronapas, Sundhedskortet, Kørekort, NemID Nøgleapp og Min Sundhed.

Men på trods af succesen har der været en del brok — særligt på sociale medier — over, at de mange, nye offentlige apps bliver udgivet som "stand alone"-apps og ikke samlet i en slags super-app, lidt i stil med borger.dk.

Selvom kritikken ofte virker til at komme fra folk, der selv arbejder med digitalisering, så skyder de efter min bedste overbevisning klart ved siden af målet. Det er der tre grunde til:

1. Brugervenlighed frem for alt
Først og fremmest må det vigtigste mål være, at alle danskere kan finde ud af at bruge de apps, det offentlige udvikler.

Hvis man kender bare en smule til helt almindelige mennesker, så ved man, at mange kommer i vanskeligheder, hvis man gemmer indhold i sindrige menusystemer. Og det bliver kun værre, hvis det er i en app.

Brugerlogikken tilsiger: "Jeg skal bruge mit sundhedskort, så det åbner jeg". Eller: "Jeg skal bruge mit Coronapas, så det åbner jeg".

Flere af de nye apps kan endda let visuelt identificeres, fordi de ligner det fysiske sundhedskort eller kørekort. Det gør dem dem både lettere at finde og bruge — særligt for de mange, der ikke er så digitalt kompetente, som de "eksperter", der står forrest i brokkekoret.

Vil man gerne have al funktionaliteten samlet ét sted, er det simpelt at lave en mappe på telefonen, hvor man tilføjer de forskellige offentlige apps.

2. En app med én funktion er tro mod den mobile designfilosofi
Når jeg kigger på alle de applikationer, der er synlige på min telefon, så kan de allesammen stort set kun én ting. Med god grund.

Apps enkelthed er en af de afgørende grunde til, at smartphones er blevet de fleste menneskers vigtigste computer.

Mobilen har fjernet kompleksiteten ved at bruge en computer netop på grund af de mange forskellige men simple programmer.

En app med én funktion er ganske enkelt tro mod den mobile designfilosofi.

3. Nemmere at udvikle og vedligeholde individuelle app
Den tredje grund til, hvorfor jeg mener, det ville være helt forkert at bygge en offentlig mega-app, drejer sig om kompleksiteten i systemet.

Efter min bedste overbevisning gør man sig mindre sårbar (og mere fleksibel) ved at dele funktionaliteten op i individuelle apps.

Det gælder både i forhold til udvikling, drift, sikkerhed og nedetid, men også i forhold til at kunne udnytte kommende og forskellige teknologier.

I tillæg bliver det nemmere at kunne bruge forskellige leverandører.

Godt begyndt, men plads til forbedringer
Ingen app er perfekt, og der er da helt sikkert også plads til forbedring i flere af de offentlige apps.

Nogle af kritikpunkterne har gået på, at der er overlap i funktionalitet mellem de forskellige sundhedsapps. Eller mere konkret at man bør kunne registrere sit donorønske i sundhedskort-appen, uden at man skal videresendes til en hjemmeside, hvor man skal logge på med NemID.

Begge dele er legitim kritik. Men det er mere små hår i suppen, som skal sies fra, end en god begrundelse for at lave en samlet offentlig super-app.