Svejsere tilbydes gratis vaccination mod pneumokoksygdom

Svejsere, som bliver smittet med pneumokokker, har mindst fordoblet risiko for at få alvorligt sygdomsforløb. Derfor tilbydes svejsere gratis vaccination mod smitte frem til udgangen af 2022.

Vaccinen mod pneumokoksygdom forebygger alvorlig sygdom forårsaget af infektion med pneumokokbakterier fx lungebetændelse, blodforgiftning og meningitis.

"Vi skal opfordre alle, der svejser til at benytte sig af tilbuddet om vaccination" siger Peter Poulsen, forbundssekretær i Dansk Metal: 

"Man kender ikke den præcise årsag bag svejsernes større risiko, men et forsigtigt gæt kunne være, at der er en sammenhæng med at en del svejsere stadig bliver udsat for svejserøg. Det understreger vigtigheden af, at der anvendes effektiv udsugning når der svejses."

Vaccinen kan fås gratis hos egen læge, og vaccinen vurderes at holde i seks år. Oplys at du svejser og henvis ellers til Statens Serum Instituts hjemmeside her, hvor der er en oversigt over risikogrupperne. Hos SSI kan du også læse mere om pneumokoksysgdom og -vaccine. 

FAKTA

Pneumokokker er bakterier, som blandt andet kan give lungebetændelse (pneumoni). Pneumokokker findes naturligt i svælget hos omkring 1/3 af alle mennesker og man bliver typisk smittet af nære kontakter fx i familien, i børneinstitutioner, i skolerne og på arbejdspladsen.