Billedtekst: Flytekniker Henning Meier (t.h) har netop gennemført typekursus på SAS's spritnye A350 fly, der bliver leveret i november 2019. Søren Rytter Rasmussen (t.h) er teknisk uddannelseschef og står for implementeringen af ny teknologi i den tekniske træning i SAS.
Minder om Fortnite
Henning Meier er en af de SAS-teknikere, der har været igennem kurset.
- Det minder meget om at spille computer. Hvis jeg havde spillet meget Fortnite, så tror jeg, det havde været nemmere at navigere i systemet. Men det gik fint alligevel, og jeg synes, det kan være næsten lige så godt at træne på den her måde som at sidde ude i flyet. Jeg har set flyet i fysisk form tidligere, og det er det samme fly, vi arbejder på digitalt. Så det synes jeg er en god måde at lære på. Før var det slides og papirtegninger, men her får man en bedre fornemmelse for, hvor knapperne sidder, siger Henning Meier.
Søren Rytter Rasmussens tilgang til læring og undervisning er, at man lærer forskelligt. Nogle lærer bedst ved at se, høre, føle, observere, teste, skrive eller være aktiv. To personer lærer heller ikke ens, og det handler om at have så mange forskellige læringsdimensioner med som muligt. Nyeste skud på stammen er film i 360 grader.
- Vi filmer flyet fra ende til anden i 360 grader nede på fabrikken, hvor flyet står uden paneler, og så gør vi det igen, når panelerne er kommet på. De videoer kan lægges sammen, og så kan vi bruge dem til at lokalisere komponenter. Både i træningssituationer og som forberedelse for teknikerne, når vi ved, at der er et fly på vej til København, der melder fejl, fortæller Søren Rytter Rasmussen.
Generelt er det sådan, at han er åben over for ny teknologi. Men det skal forbedre noget. Det skal være bedre end det, der allerede er. Derfor implementerer SAS ikke noget på forsøgsstadie. Det skal virke. Derfor har SAS nedsat et ’innovation lab’, der skal kigge på nye teknologier, blandt andet virtual reality og augmented reality.
- Innovation lab-gruppen skal støvsuge markedet for muligheder. Indtil videre har jeg ikke set beviset for, at hverken virtual reality eller augmented reality er investeringen værd. Jeg har set masser af virksomheder, der har eksperimenteret med det, men endnu ikke nogen, der er lykkedes med at implementere virtual reality eller augmented reality på en måde, der er bedre end det, der allerede var. Jeg mangler argumentet for, at lige netop de teknologier skal kunne give noget ekstra til træningen eller til arbejdet i hangaren, siger han.