Touchscreens i cockpittet vender op og ned på alt

En ny generation fly er på vej mod SAS i Københavns Lufthavn. Derfor lærer flyteknikerne at arbejde i et computerprogram, der simulerer flyets indretning 1:1.

​SAS har købt otte nye langdistance Airbus-fly af typen A350. Det første fly bliver leveret i november 2019 og sendt i luften fra Københavns Lufthavn mod Chicago den 28. januar 2020.

Flyet er fundamentalt anderledes end tidligere generationer af fly. Det minder lidt om en smartphone, fordi det stort set består af software og en trykfølsom skærm (touch screen).

- Vi skal træne og tænke radikalt anderledes, når vi arbejder på de nye computerfly. For nogle år siden var et fly 80 procent mekanisk og 20 procent elektronisk. I dag er et fly 70 procent elektrisk computerstyret og 30 procent mekanisk, siger teknisk uddannelseschef i SAS, Søren Rytter Rasmussen.

Flyteknikerne har været i gang med forberedelserne til at tage imod flyet siden efteråret 2018. SAS-teknikerne skal på et 40 dages typekursus i den nye flytype, hvoraf kun fem dage er ude i selve flyet. Det kan lade sig gøre på grund af ny teknologi. Det er et Airbus undervisningssystem, hvor man kan bevæge sig rundt i flyet via nogle computerskærme. Der, hvor man klikker med musen, lander man.

- Om flyteknikeren i en træningssituation sidder i et cockpit eller i et klasserum er ikke vigtigt med de nye fly. Det er den samme software, der arbejdes i, og langt de fleste opgaver løses på samme måde. Det er et eksempel på en teknologi, der kan hjælpe os. Vi kan simulere et virkeligt miljø, siger Søren Rytter Rasmussen.

Intet billede valgt

Billedtekst: Flytekniker Henning Meier (t.h) har netop gennemført typekursus på SAS's spritnye A350 fly, der bliver leveret i november 2019. Søren Rytter Rasmussen (t.h) er teknisk uddannelseschef og står for implementeringen af ny teknologi i den tekniske træning i SAS.

Minder om Fortnite
Henning Meier er en af de SAS-teknikere, der har været igennem kurset.

 - Det minder meget om at spille computer. Hvis jeg havde spillet meget Fortnite, så tror jeg, det havde været nemmere at navigere i systemet. Men det gik fint alligevel, og jeg synes, det kan være næsten lige så godt at træne på den her måde som at sidde ude i flyet. Jeg har set flyet i fysisk form tidligere, og det er det samme fly, vi arbejder på digitalt. Så det synes jeg er en god måde at lære på. Før var det slides og papirtegninger, men her får man en bedre fornemmelse for, hvor knapperne sidder, siger Henning Meier. 

Søren Rytter Rasmussens tilgang til læring og undervisning er, at man lærer forskelligt. Nogle lærer bedst ved at se, høre, føle, observere, teste, skrive eller være aktiv. To personer lærer heller ikke ens, og det handler om at have så mange forskellige læringsdimensioner med som muligt. Nyeste skud på stammen er film i 360 grader.

- Vi filmer flyet fra ende til anden i 360 grader nede på fabrikken, hvor flyet står uden paneler, og så gør vi det igen, når panelerne er kommet på. De videoer kan lægges sammen, og så kan vi bruge dem til at lokalisere komponenter. Både i træningssituationer og som forberedelse for teknikerne, når vi ved, at der er et fly på vej til København, der melder fejl, fortæller Søren Rytter Rasmussen.

Generelt er det sådan, at han er åben over for ny teknologi. Men det skal forbedre noget. Det skal være bedre end det, der allerede er. Derfor implementerer SAS ikke noget på forsøgsstadie. Det skal virke. Derfor har SAS nedsat et ’innovation lab’, der skal kigge på nye teknologier, blandt andet virtual reality og augmented reality.

- Innovation lab-gruppen skal støvsuge markedet for muligheder. Indtil videre har jeg ikke set beviset for, at hverken virtual reality eller augmented reality er investeringen værd. Jeg har set masser af virksomheder, der har eksperimenteret med det, men endnu ikke nogen, der er lykkedes med at implementere virtual reality eller augmented reality på en måde, der er bedre end det, der allerede var. Jeg mangler argumentet for, at lige netop de teknologier skal kunne give noget ekstra til træningen eller til arbejdet i hangaren, siger han.

Airbus A350

  • Antal fly: 8 - som det første Airbus fly nogensinde er både skrog og vingestruktur primært fremstillet af carbonfiberforstærket polymer.
  • Længde: 66,9 m
  • Vingespænd: 64,8 m
  • Rækkevidde: 13.800 km
  • Brændstofforbrug: 0,028 liter/sæde pr. km. Sønker CO2-udledningen med omkring 30 % og mindsker støjudledningen med op til 40 % sammenlignet med de fly, de erstatter.
  • Motor: RR Trent XWB

Positiv kritisk
Søren Rytter Rasmussen beskriver sin tilgang til ny teknologi som positiv kritisk.

- Ny teknologi er godt og spændende og nødvendigt. Derfor kan det også sagtens være, at virtual reality og augmented reality er relevant for os om fem eller 10 år. Man skal løbe en risiko, men man skal samtidig fare med lempe. Man kan sige, at den, der står forrest i båden, er først til at blive våd – men han er også den første til at se land. Sådan er dilemmaet, når det gælder ny teknologi, siger han.