Vejen frem for elbiler

De danske veje har aldrig lagt asfalt til så mange elbiler som nu. I Danmarks eneste elbilfabrik samler montørerne både elektriske golfbiler og små ladvogne, som flere kommuner efterspørger. Kom med ind i hallerne hos Garia.

'Der er kage nedenunder for at fejre, at vi har gjort det godt i august.' En mand stikker hovedet ind i mødelokalet og kalder på de to montører, Kim Døssing og Finn Svendsen. Her hos den danske elbil-producent Garia fejrer man sine succeser, da man som nichevirksomhed aldrig helt ved, hvad fremtiden bringer. Hvad der dog er mere klart omkring fremtiden, er, at flere og flere køretøjer ude på vejene vil være drevet af el.

Elbilsalget boomer som aldrig før i Danmark, og fx har København sat sig som mål at være CO2-neutral i 2025, hvilket blandt andet betyder, at kommunen har skiftet diesel- og havnebusser om til el, og at fx låsesmede, elektrikere og andre leverandører skal køre i elbiler på kommunale opgaver.

Derfor ser Garia også gode muligheder i at producere elektriske erhvervskøretøjer på fabrikken nær Viborg, hvor 28 ansatte knokler med at samle både små ladvogne og luksuriøse golfbiler, der alle kører på el. De små ladvogne, som Garia har fået en større ordre på til Post Nord, er også en billig løsning for fx større industrivirksomheder som Grundfos, boligselskaber, Park og Vej og lignende, som Garia leverer til.

Skræddersyet luksus
Kim Døssing løfter motoren op og skruer den fast i karosseriet. Han står for startmontagen af golfbilen, hvilket er alt lige fra at skrive stelnummer ind, ordne ledningsnet, drivlinje, sætte rat, instrumentbræt og hjul på samt sørge for bremsevæske. Det er med andre ord grundstammen på golfbilen, som bygges på Kim Døssings station.

Og når kunden har særlige ønsker, så er det også Kim Døssing, der lægger et specielt gulv i eller sørger for, at det rette batteri kommer i. Fx har Garia lige haft en kunde, der skulle have et specielt gulv i teak til 100.000 kr. Hvis golfbilen fx skal have en helt særlig farve, som man ikke har i Viborg, bliver den færdigsamlet i USA.  

Ifølge Kim Døssing er det lige netop det skræddersyede arbejde, der gør, at han er glad for at være hos Garia.
– Vi har tæt samarbejde med ingeniørerne, og vi forbedrer bilerne hele tiden. På den måde er det lidt mere end montørarbejde, fordi delene ikke altid lige passer. Det er også her, at min automekanikeruddannelse kommer ind i billedet, for nogle gange skal vi fræse noget ud, finde nogle andre skruer eller rykke et hul, siger den 46-årige montør.

– Vi siger altid, at vi får det lavet, og det er også det, der gør det sjovt at arbejde her.

Ikke to biler er ens
Der er stort set ikke to golfbiler, der er ens. Nogle biler har fx bestemte hastighedskrav, så de kun skal kunne køre 20 km/t., andre skal måske kunne køre 60 km/t. Nogle skal have nummerplader på.

Garias montører gør alt, hvad de kan for at imødekomme kundernes ønsker, men der var dog engang en kunde, der ville have elkedel i – det sagde de nej til. Til gengæld kan kunderne få køl i instrumentbrættet og varme i forruden eller hvad med en golfbil i fuld carbon til 60.000 Euro?

Arbejdet med elbilerne minder på mange måder om arbejdet med benzin- eller dieselbiler, fortæller de.

– Bremser, hjul, bærearme, styrekugler, kaliber og så videre er det samme. Det er bare en elmotor i stedet for en benzinmotor. Og så er der en lader, og et kontrolpanel, der skal styre alt det her, fortæller Kim Døssing, der har været hos Garia i halvandet år.

Batteriet, som er samlet, når det kommer til fabrikken, er kun på 48 volt, hvilket svarer til over 1.500 gange mere energi end en iPhone. Det ligger under sædet og bliver først tilsluttet til sidst, og på den måde er det meget sikkert at arbejde med elbilerne. Derudover er elbilerne nemme at vedligeholde.

– En benzinmotor består af mange flere dele end en elmotor. Og da man tit bruger motoren til at bremse med i elbilen, så bliver bremseklodser og -skiver ikke så slidt. Faktisk så genanvender du energien, fordi du oplader batteriet, når du bremser. Der er heller ingen udstødning, der skal skiftes, slutter Kim Døssing, inden han smutter ud for at få noget velfortjent kage.

Få tjek på el- og hybridbiler

På to AMU-kurser lærer du, hvordan du på en forsvarlig måde kan lave serviceeftersyn og finde fejl på el- og hybridbiler. Du får kompentencer inden for batteri- og opladningsteknologier og viden om elmotorkonstruktioner. Book dit eget på kursus på amukurs.dk