Vi løfter smart

Hjulskiftesæsonen er i fuld gang. Hos Audi Gladsaxe klarer hjulløftere alt det tunge arbejde. Det kan svare sig både sundhedsmæssigt og økonomisk.

​Når den første sne falder, bliver landets autoværksteder kimet ned af folk, der vil skifte til vinterdæk. Det er tungt arbejde og hos Audi Gladsaxe fik 25 mekanikere for et par år siden nok af de tunge manuelle løft.

Det var normen, at værkstedet havde dækweekender, hvor medarbejderne skiftede 300 hjul over en enkelt weekend. Men det blev sværere at få de ansatte til at melde sig og for to år siden meldte syv ansatte fra, fordi de var bange for at få rygproblemer.

Løsningen blev at købe flere hjulløftere og sætte en proces i gang med at indføre nye løfterutiner i værkstedet.

Nu bliver værkstedets 2.000 årlige hjulskift foretaget ved hjælp af hjulløftere. Uden undtagelse.

Det tjener sig hjem

For tillidsrepræsentant Flemming Rasmussen er der ingen tvivl om, at hjulløfterne er et must på bilværkstederne. En hjulløfter koster 16.000, og en sygedag koster 7.500 per dag. Så en hjulløfter kan hurtigt tjene sig hjem.

Hos Audi Gladsaxe er dækskifteweekenderne fortid. Nu har de i hjulskiftesæsonen to teams, der gør det hver dag i perioden. Og de når ligeså mange hjulskift. Efter de nye rutiner er der nemlig ikke nogen begrænsning på, hvor mange hjulskift en medarbejder kan klare på en dag.

Øvelse gør mester
I starten var begejstringen ikke stor, da de nye rutiner blev indført. Nu skulle hjulene transporteres rundt på små trolleyer og ned på de elektriske hjulløftere, som værkstedet har ni af. Hjulløfterne var bøvlede at håndtere, eller det tog for lang tid. Der var også dem, der bare holdt fast i den gamle måde at gøre tingene på.

Arbejdsmiljørepræsentant Per Christensen har den erfaring, at der skulle tid til, så det via indlæring blev en god vane at bruge hjulløfteren.

- Det er ikke meningen, at jeg skal gå og lege politibetjent. Så vi har arbejdet med at skabe en kultur, hvor alle sørger for at huske hinanden på at bruge hjulløfterne, siger Per Christensen. 

Nu er det blevet normen at alle ansatte bruger hjælpemidlet. Kommer der nye folk til værkstedet, tager det som regel også lidt tid at få dem tilvænnet. Men resultatet er til at få øje på:

- Der er ingen, der klager over dårlig ryg i forbindelse med hjulskifte, og medarbejderne melder sig på hjulskifteteam. Sidste dækskiftesæson var der endda en gravid kollega, der frivilligt meldte sig, fortæller Per Christensen.

Intet billede valgt

TR: Ingen undskyldninger mere
Flemming Rasmussen, tillidsrepræsentant, er også begejstret for succesen med de nye løfterutiner.

- Mange værksteder bruger undskyldningen, at det tager for lang tid med hjulløfter. Og i dag har du ikke særlig lang tid til et hjulskift, hvis du skal være konkurrencedygtig. Men sandheden er, at det tidsmæssigt ikke gør den store forskel at benytte sig af en hjulløfter. Og det er accepteret af vores ledelse, at vi bruger den tid det tager, fordi vi vægter at beskytte hinanden, siger Flemming Rasmussen.