Vinderne tager det hele

Disruption: Varm luft eller vigtigt for dig? Ekspert mener, at det får lige så stor betydning som den industrielle revolution.

​Kort fortalt er disruption en hurtig – og livstruende – ændring af en virksomheds forretningsmodel. Vi kender alle sammen eksempler som Netflix, der på under fire år udkonkurrerede verdensgiganter som Blockbuster. Vi har set, hvordan Airbnb truer hotelbranchen, og smartphones har fået salget af kameraer, gps'er og vækkeure til at styrtdykke.

- Mange virksomheder vil bukke under for udviklingen. Innovationskraften kommer typisk fra nye virksomheder, og derfor skal vi ikke kun fokusere på eksisterende virksomheder, siger Jan Damsgaard, der er professor og insitutleder på CBS.

Han forsker i digital omstilling, er medlem af Disruptionrådet, og så er han udpeget til digital vismand. Han er en af landets førende eksperter på området.

Digitaliseringen vil dræbe eksisterende virksomheder, og derfor skal vi gøre plads til iværksættere og nye virksomheder.
Jan Damsgaard, professor i institutleder på CBS. Digital vismand og medlem af Disruptionrådet.

Disruption i alle brancher
Disruption er en naturlig konsekvens af den teknologiske udvikling, og disruption har altid fundet sted. Forskellen fra tidligere er, at udviklingen meget stærkt.

Jan Damsgaard mener, at den digitale omstilling, vi står midt i, får lige så stor betydning som den industrielle revolution, som gav os damplokomotivet, bilerne og samlebåndet. Derfor er han også bekymret for, om danske virksomheder formår at omfavne de digitale muligheder.  

- Det, som fx Airbnb har gjort, vil ske inden for rigtig mange brancher. Digitaliseringen vil dræbe eksisterende virksomheder, og derfor skal vi gøre plads til iværksættere og nye virksomheder, siger Jan Damsgaard.

Intet billede valgt

På billedet: Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal

Disruption gør, at der er nogle, der risikerer at miste deres arbejde, fordi ny teknologi udkonkurrer dem. Men alt peger på, at udviklingen øger antallet af job.
Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal

 Disruption er på vej
- Disruption er noget, der sker, uanset hvad vi gør. Derfor er det interessant, siger Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal.

Han har ligesom Jan Damsgaard en fast plads i regeringens Disruptionråd, der skal komme med anbefalinger til, hvordan vi bedst muligt får grebet mulighederne i den teknologiske udvikling.

- Disruption gør, at der er nogle, der risikerer at miste deres arbejde, fordi ny teknologi udkonkurrer dem. Men alt peger på, at udviklingen øger antallet af job, siger han.

Vi kan ikke længere regne med, at man kan tage en uddannelse, og så læne sig tilbage og arbejde med det samme i 40 år
Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal

Brug din ret til uddannelse
Men hvad kan man selv gøre for at imødekomme disruption?

Claus Jensen mener, at udviklingen stiller krav om, at man hele tiden bygger oven på sine kompetencer, og derfor opfordrer han medlemmer til at udnytte de uddannelsesrettigheder, som er sikret i overenskomsterne.

- Jeg tror, der vil blive stillet større krav om, at medlemmerne hele tiden flytter sig uddannelsesmæssigt. Vi kan ikke længere regne med, at man kan tage en uddannelse, og så læne sig tilbage og arbejde med det samme i 40 år, siger Claus Jensen.