Voksenlærling: wow, det her er lige mig

Caroline Gjerløw kom i problemer, da hun som mor til to blev arbejdsløs som ufaglært. Løsningen var at blive voksenlærling. Det giver løn under hele uddannelsen og gode jobmuligheder bagefter.

​Hun var ung og skulle egentlig bare spare sammen til en rejse med en veninde efter gymnasiet. Men da først pengene fra jobbet på slagteriet begyndte at tikke ind, var de svære at slippe igen. Årene gik. Caroline Gjerløw fandt en kæreste og fik børn – og så klappede fælden.

- Jeg mødte klokken halv syv, så jeg kunne ikke nå at aflevere børn om morgenen. Min mand arbejdede på Sjælland, så han kunne heller ikke. Jeg blev nødt til at stoppe på jobbet. Så stod jeg pludselig der som arbejdsløs uden uddannelse, forklarer Caroline Gjerløw.

Hun søgte alle de job, hun kunne komme i tanke om. Men som ufaglært var der intet at komme efter. Og med hus og børn havde hun ikke råd til at gå tilbage på skolebænken på SU.

Jobmuligheder i sigte
Løsningen kom en dag, da hun faldt over ordningen for voksenlærlinge. Her kunne hun få fuld løn under hele uddannelsen og samtidig lære et spændende fag. Det gav også gode jobmuligheder. Efter en snak med uddannelsesvejlederen på den lokale erhvervsskole i Herning, begyndte hun på uddannelsen som industritekniker.

- Da jeg startede, tænkte jeg bare: Wow! Det her er lige mig. Jeg dur ikke til at sidde stille på et kontor, og her kunne jeg virkelig få noget fra hånden. Det gav mening, siger Caroline Gjerløw.

I dag er hun voksenlærling i virksomheden Kyocera Unimerco i Sunds lidt uden for Herning. Her laver hun skærende værktøjer – lige fra metalbor til bilindustrien til klinger til en træfabrik.

- Vi arbejder med meget stor præcision. Tingene skal være præcise ned til én hundrededel af en millimeter. Det bliver meget nørdet, og det elsker jeg, siger hun.

Såan fungerer det

Alle over 25 år kan blive voksenlærling. Men hvis virksomheden skal have tilskud til din løn, kræver det, at du opfylder ét af tre krav:

- at du er ufaglært
- at du er ledig med en forældet faglært uddannelse
- at du er faglært og har været ledig i mindst 6 måneder.

Hvis din virksomhed får tilskud, har du samtidig krav på at få mindstebetalingen for en ufaglært på området.

Erfaringen er godt for virksomheden
Caroline Gjerløw har på fire år været i skole i bare 35 uger. Resten af tiden arbejder hun i Kyocera Unimerco, der for tiden har hele tre voksenlærlinge. Her har hun opgaver på linje med resten af firmaets fastansatte.

- Vi fungerer mere eller mindre som almindelige medarbejdere, der bare lige skal lære det. Og som voksenlærling kommer du med noget erfaring i bagagen, der gør, at du tænker over tingene en ekstra gang, når du går i gang med arbejdet, siger Caroline Gjerløw.

Derfor kan voksenlærlinge hurtigt få ansvar på arbejdspladsen, mener hun.

- I mine øjne er det en klar fordel for virksomheden også at tage voksenlærlinge. Selvfølgelig skal vi læres op, men vi er også klar til at hjælpe godt til i produktionen.