Kan du holde varmen ... ud?

For varmt eller for koldt

Temperaturen på arbejdspladsen

heroImage

Sol, varme og kulde kan påvirke dig og dine kolleger på jobbet

Læs her, hvad du skal være opmærksom på:

Den anbefalede temperatur afhænger af, hvad du arbejder med og hvordan:

  • Ikke under 18 °C - hvis du sidder eller står stille i dit arbejde
  • Ikke under 15 °C - når dit arbejdet kræver begrænset fysisk anstrengelse
  • Ikke under 10 °C - når dit arbejde kræver stærk fysisk anstrengelse
  • De nævnte temperaturer skal være opnået senest en time efter arbejdstids begyndelse
  • Særlige forhold kan dog betyde, at der kan være undtagelser til mindstekravene.

Det kan være farligt at arbejde, når der er meget varmt

Gravide, ældre og personer med hjertesygdomme skal være ekstra varsomme i varmen, og der skal tages ekstra hensyn. Vær opmærksom på symptomer på varmeudmattelse, fx hovedpine, kvalme eller svimmelhed. Hvis det sker, skal personen ind i et køligt rum og have rigeligt at drikke.

Når der er hedebølge, skal din arbejdsgiver sikre, at du får passende pauser, der skal holdes udendørs eller i lokaler, hvor temperaturen er lavere. Din påklædning bør være let, og hvis du bærer uniform, som er varm, kan det være nødvendigt at forlænge pauserne.

Normalt bør temperaturen holdes på mellem 20-22 °C ved stillesiddende arbejde og ikke højere end 25°C. Når det er meget varmt udendørs, accepteres højere temperaturer indendørs. I de tilfælde hvor temperaturen kommer op over 37 °C, skal I være  opmærksomme på at holde ekstra pauser, have løstsiddende tøj på og drikke rigeligt med vand.

Du får ikke fri, hvis der er for varmt

Nej, desværre.

Når det er hedebølge, kan det være svært at holde temperaturen under 25 °C. Du kan ikke få fri, men din arbejdsgiver skal tage nogle forholdsregler, så du ikke bliver syg eller utilpas i varmen.

Du får heller ikke fri, hvis der er for koldt 

Nej, desværre. 

Når det er meget koldt, hvor du skal arbejde, skal din arbejdsgiver udstyre dig med passende varmt tøj, der passer til den opgave, du skal udføre.

Med de temperaturer vi har i Danmark i øjeblikket, bliver kroppen hurtigt nedkølet ved arbejde udendørs, og temperaturen vil føles væsentligt koldere, når der samtidig er blæst. Ved en temperatur på -5 °C og med en vind på 8 m/s, vil temperaturen føles som -19 °C.

Når kroppen afkøles, får man langsommere reaktioner, nedsat koordination og mindre muskelstyrke. Det øger risikoen for arbejdsulykker, og for at man overbelaster de muskler, man bruger til arbejdet.

Beskyttelse mod kulde

Hvordan du skal beskyttes mod kulden, afhænger af, hvor du arbejder, og hvad du laver. Arbejder du i et råhus, på stillads eller konstruktion, skal der ske inddækning, hvis:

  • Arbejdet strækker sig over en længere periode - i råhuse cirka 3 dage og på stilladser og lignende cirka 6 dage
  • Vejret er så dårligt, at du risikerer at blive udsat for sundhedsskadelige påvirkninger
  • Inddækning er mulig og rimelig

Inddækningen skal sikre mod træk og kan være plastbetrukne rammer, presenninger eller klimaskærm/vindskærm.

Arbejder du med skæring af rør eller stationær rundsav, skal dette etableres i en container, et halvtag eller indendørs.

Krav om varme

Temperaturen skal være tilpasset den menneskelige organisme i forhold til det arbejde, der skal udføres. Det vil sige, at ved hårdt fysisk arbejde behøver temperaturen ikke at være så høj, som ved stillestående arbejde, fx montagearbejde.

Tommelfingerreglen er, at ved fysisk arbejde skal temperaturen være 10 °C, og ved lettere fysisk arbejde eller ved stillestående/stillesiddende arbejde, skal temperaturen være 15 °C.

Bygninger, parkeringskældre, udendørs

Det er dog ikke hele bygningen, der skal varmes op, men der hvor du skal arbejde. Krav om varme er kun i de tilfælde, hvor du arbejder på en bygning eller konstruktion, der skal opvarmes, når den er færdig.

Hvis du arbejder i en parkeringskælder, der ikke efterfølgende skal varmes op, er der ikke krav om opvarmning, men alene sikring mod træk. Men skal du udføre noget arbejde, hvor du står stille i længere tid og monterer, kan man lokalt varme op der, hvor du skal arbejde.

Arbejder du udendørs, er der heller ikke krav til opvarmning, men din arbejdsgiver skal udstyre dig med passende varmt tøj, der passer til den opgave du skal udføre, så du kan bevæge dig og handsker der passer til typen af arbejde. Når der er vind og ingen læ, kan det være nødvendigt at opsætte telt, læskærm eller i sidste ende at udføre arbejdet på et andet tidspunkt.

Vær opmærksom på, at hvis der opvarmes med dieseldrevne varmekanoner, skal afgasningen udledes til det fri.

Uenighed med ledelsen

Uenigheder om vinterforanstaltninger kan, alt efter overenskomst, behandles fagretligt ved faglig voldgift og i Arbejdsretten, så kontakt din tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller din afdeling, hvis I ikke kan blive enige om vinterforanstaltningerne.

 

Hent plakat med gode råd til at holde varmen ud

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?

Ring til Dansk Metal og få en snak med en af vores medarbejdere.

3363 2000

Mandag-torsdag: 08.30-17.00
Fredag: 08.30-14.00

Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os eller bestille en opringning. Se vores kontaktmuligheder.