Når arbejdet presser dig og giver stress

Stress

Hvordan trives du på jobbet?

heroImage

Stress på den korte bane – og den lange

Du kan få stress af for meget arbejde eller for mange opgaver. Især hvis der hele tiden stilles nye krav til, hvordan opgaven skal løses. Stemningen mellem kollegaer og ledelsen har også stor indflydelse. Få gode råd om, hvordan du kan forebygge stress på arbejdspladsen.

Dårligt psykisk arbejdsmiljø viser sig ofte ved, at kollegerne taler hårdt og nedladende til hinanden – det kan  nogen gange skyldes virksomhedens dårlige økonomi, nedskæringer, stor travlhed, dårlig planlægning, uoverskuelige organisationsforandringer eller urealistiske krav til arbejdsledere eller medarbejdere.

Disse udfordringer behøver ikke skabe mistrivsel, men det kan derimod ledelsens måde at håndtere problemerne.

Spørgsmålstegn

5 signaler om stress

  1. Du har besvær med at sove om natten
  2. Din fordøjelse ændrer sig. Det kan ses på hård eller tynd mave
  3. Du får hjertebanken
  4. Du er stakåndet eller din vejrtrækning bliver meget overfladisk
  5. Du føler, at alle er idioter, du bliver halvdeprimeret og bliver hele tiden mindet om, at du ikke slår til.

Sådan undgår I et dårligt psykisk arbejdsmiljø:

  • Sig fra overfor for meget arbejde
  • Afreager IKKE på din kollega, når virksomheden skranter
  • Stop mobning, når du ser det
  • Vis omsorg for stressede kolleger

Få hjælp til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø

​Det er for sent at vente på, at symptomerne på dårligt psykisk arbejdsmiljø viser sig, hvis man vil forebygge. Problemerne skal løses ved at stille krav til virksomhedens planlægning, ledelse og til samarbejdet mellem medarbejdere og ledelse.

Med arbejdsmiljøloven i hånden kan arbejdsmiljørepræsentanten være med til at forebygge konflikter, mobning og seksuel chikane ved hjælp af en personalepolitik.

Dokumentation af problemer

På større virksomheder er det en fordel at bruge autoriserede trivselsundersøgelser. Det kan I enten gøre selv eller I kan få hjælp af en autoriseret arbejdsmiljørådgiver eller af samarbejdskonsulenterne. I kan også bruge Arbejdstilsynets APV-tjeklister, som også omfatter psykisk arbejdsmiljø.

Hvis det er helt umuligt at komme igennem overfor ledelsen, kan I enten få hjælp af Dansk Metal eller af Arbejdstilsynet.

Hjælp fra en særlig arbejdsmiljørådgiver

Brug en autoriseret arbejdsmiljørådgiver. De ved hvad de taler om og er gode til at forebygge. I kan også få hjælp af samarbejdskonsulenterne, hvis I er dækket af en overenskomst. De har også styr på det psykiske arbejdsmiljø.

Hvis der er opstået hårde konflikter om det psykiske arbejdsmiljø, kan I også få hjælp af Arbejdstilsynet. De har pligt til at holde dig anonym. Men I kan også få hjælp af Dansk Metal, fx ved at vi besøger virksomheden og taler med ledelsen, eventuelt i samarbejde med arbejdsgiverforeningen.

Vejledninger og pjecer om stress

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?

Ring til Dansk Metal og få en snak med en af vores medarbejdere.

3363 2000

Mandag-torsdag: 08.30-17.00
Fredag: 08.30-14.00

Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os eller bestille en opringning. Se vores kontaktmuligheder.