Ferie som lærling

Særlige fridage med løn, og ferie mens du er i praktik eller i lære. Her finder du svar på dine spørgsmål om ferie som lærling.

heroImage

Som elev og lærling har du ret til ferie

Arbejder du som elev i en virksomhed, har du altid ret til ferie, ligesom dine andre kolleger. Hvis din virksomhed ikke har indgået en overenskomst, så skal du som elev alligevel lønnes efter den overenskomst, der normalt gælder for dit faglige område.

Hvornår er du startet som elev?

Mellem 1. september til 31. oktober

Du har ret til 5 ugers betalt ferie fra ansættelsens start og indtil 31. december året efter.

Du skal aftale ferie med din chef, og den kan holde den når som helst i perioden. Du skal altså ikke først optjene den, ligesom dine andre kolleger. 
Du får samme løn i ferien som ellers.

Hvis du har optjent ferie fra en tidligere arbejdsgiver indgår den i de 5 uger. Har du feriepenge med til en lavere løn, end du får nu, skal din nye arbejdsgiver supplere med differencen.

Mellem 1. november til 30. juni

Du har ret til 3 ugers betalt hovedferie i perioden 1. maj til 30. september. Derudover har du ret til 5 dages betalt ferie, hvis virksomheden holder ferielukket inden 1. maj, fx i juleferien. 

Du skal aftale din ferie med din chef, men du kan holde den når som helst i perioden. Du skal altså ikke først optjene den, ligesom dine andre kolleger. 
Du får samme løn i ferien som ellers.

Hvis du har optjent ferie fra en tidligere arbejdsgiver indgår den i de 5 uger. Hvis du har feriepenge med til en lavere løn, end du får nu, så skal din nye arbejdsgiver supplere med differencen.

Mellem 1. juli til 31. august

Hvis du ønsker at holde ferie inden den 1. september, kan du holde ferie i august med de 2,08 feriedage, som blev optjent i juli. Ønsker du at holde længere ferie, har du mulighed for at holde ferie uden løn.

Fra næste ferieår (start 1. september) har du ret til 5 ugers betalt ferie.

Feriefridage - ekstra 5 dage

De fleste overenskomster giver ret til feriefridage. Derfor vil du som elev også have ret til holde feriefridage.

Få overblik over dine rettigheder