Den nye barselsmodel, som træder i kraft den 2. august 2022, er skabt ud af et ønske om at skabe mere ligestilling mellem forældrene. Det betyder, at en større del af orloven er øremærket til fædre/medmødre end de to uger, der hidtil har været gældende. Forældre tilsammen har stadig ret til samlet set 52 ugers barsel, men fordelingen af barselsugerne har ændret sig med den nye barselsmodel.
Fra den 2. august 2022 og frem ser fordelingen således ud:
De første to uger efter fødslen er øremærket til hver forælder, og herudover er der øremærket 9 uger til mor og 9 uger til far/medmor (de øremærkede uger kan ikke overdrages til den anden forælder, men vil bortfalde, hvis de ikke bliver brugt).
De resterende 13 ugers orlov kan frit fordeles mellem forældrene eller overdrages til den ene forælder. Men hvilken betydning har de ændrede barselsregler for økonomien? Det får du et overblik over her.
Økonomi og barsel
Retten til løn under barsel eller en del af barslen afhænger af, hvilket ansættelsesforhold du har, din kontrakt og overenskomst.
Hvis du ikke har ret til løn under barsel, kan du (hvis du er i job eller tilmeldt A-kassen som jobsøgende) få udbetalt barselsdagpenge, og som hovedregel har hver forælder en individuel ret til 24 ugers barsel med barselsdagpenge.
Hvis du er i tvivl, om du er berettiget til barselsdagpenge eller ej, så kontakt A-kassen.