Mentorordning med vokseværk
Nye kræfter giver erfaring videre til næste generation
Bo og Jørn er gået på pension, men ikke gået i stå. Tværtimod. Som nye mentorer i Metal Midt-Vestsjælland gør de en forskel for unge lærlinge på erhvervsskolerne i Slagelse og Ringsted. Nu bliver den lokale ordning udbredt til hele landet.
”Jeg kan slet ikke forstå, jeg har haft tid til at arbejde,” siger Bo Pedersen og griner, da snakken falder på tilværelsen som pensionist.
Men efter et langt arbejdsliv har han alligevel fundet tid til at trække i arbejdstøjet igen. Hver tirsdag formiddag hjælper han til som ny mentor på grundforløbet til industritekniker på ZBC i Slagelse.
Denne gang for at give videre til næste generation.
Mentorer med vokseværk
Mentorordningen er et samarbejde mellem Metal Midt-Vestsjælland og erhvervsskolerne i Slagelse og Ringsted. Her stiller pensionerede medlemmer frivilligt op med ekstra tid, tips og tricks og bunkevis af erfaring til grundforløbseleverne på skolens værksteder. Det giver et godt undervisningsmiljø, og de unge får styrket deres faglige selvtillid. Noget der kan være med til at mindske risikoen for frafald. Det unikke samarbejde har kørt lokalt i over ti år – og erfaringerne har været så gode, at A.P. Møller Fonden nu har bevilget midler til at udbrede modellen nationalt.
Men også lokalt har projektet fået vokseværk. I år er to nye mentorer hoppet med på holdet. Automekanikeren Jørn Hansen og maskinarbejderen Bo Pedersen.
”Yes, nu kan jeg det her”
”Det er dejligt at møde de unge mennesker. De råber, ’Hej Jørn’, når vi ses, og udfordrer mig fagligt. Det er givende ikke? Jeg føler også, vi kan give dem noget. Vi kommer med erfaringen ude fra værkstederne,” siger Jørn Hansen, der startede som mentor for 4 kun måneder siden.
Klokken er 10 onsdag formiddag i Ringsted. Jørn og hans faste mentormakker Eigil Koldsø har skænket sig en kop kaffe i undervisernes kaffestue på ZBC. Lige som de plejer.
Et makkerskab som de begge sætter pris på.
”Vi møder jo gerne ind et kvarter før de unge. Så sidder vi derude på bænken og får en morgensludder og hilser godmorgen til de unge mennesker. Det handler jo også om at lære at være på en arbejdsplads og se op fra sin telefon,” siger Eigil Koldsø, som har 12 års erfaring som mentor på stedet.
Det meste af deres tid bruger de i værkstedet sammen med de unge.
”Vi cirkulerer lidt rundt og hjælper, når der er behov. For nyligt var der en elev som lå og kravlede lidt forvirret rundt, da hun skulle indstille styretøjet. Da vi havde hjulpet hende, kunne du bare se at; Yes. Nu kan jeg det her,” siger Jørn Hansen.
”Det er dejligt, når de føler sig trygge ved en opgave. Så er man glad, når man kører hjem.”
Imprægneret i faglig stolthed
Underviseren Peter Jensen på ZBC i Ringsted sætter også pris på det aldrende selskab i hans undervisningstimer.
”Vi har en god ping pong. De er jo lidt oppe i årene og har lidt mere pondus, når de deler ud af deres erfaring. Så kan de unge også høre, at det altså er rigtigt, hvad jeg siger,” griner han.
Og at mentorerne er velkomne og ønskede på skolen, mærker man hurtigt på en tur rundt mellem bilerne på automekanikerlinjen:
”Du kan altid spørge dem, så slipper de, hvad de har i hænderne. Og næsten lige meget hvad, så ved de det. Det er rigtig rart,” fortæller 27-årige Caroline Werner, der går på grundforløbet til automekaniker i Ringsted og tilføjer:
”De er også gode til at prikke til arbejdsmoralen i værkstedet. Man kan godt mærke, de har en faglig stolthed, som de prøver at imprægnere os med. Det er hyggeligt og alligevel seriøst.”
Noget Alberto Banjas på 19 år bakker op om: ” De kan nogle andre tricks. Du kan ikke lære af dig selv. Du skal lære af andre. Det er noget, jeg kan tage med mig.”
Du kan altid spørge dem, så slipper de, hvad de har i hænderne. Og næsten lige meget hvad, så ved de det. Det er rigtig rart.
Du er med fra start til læreplads
På grundforløbet hos industriteknikeren i Slagelse, er der tynd befolket med elever i disse dage, for det er prøvetid. Imens viser den nye mentor, Bo Pedersen, rundt mellem drejebænke og fræsere.
”Jeg har været væk fra faget en stykket tid, inden jeg startede som mentor. Men det kom hurtigt igen,” siger han og peger på en metalfræser med et lille grin, ” Den var her også, da jeg tog uddannelsen for mere end 50 år siden.”
For ham har det været en positiv oplevelse at starte som mentor: ”Det er dejligt, hvis man kan give lidt videre. De unge virker glade for vi er her, og de går virkelig op i det.”
Og bedst som han har lært et hold at kende, skal de videre ud i verden:
”Det har jeg da tænkt lidt over, men sådan er det jo. Vi hepper på dem, og de glæder sig til at komme ud på deres læreplads. Efter sommerferien kommer der et nyt hold. Så får vi rigtig noget at se. Det er fedt at følge deres udvikling.
En god dag
Hvis du selv kunne have lyst til at være med i mentorprojektet, så er der ingen undskyldning for at lade være ifølge Metal Midt-Vestsjællands nyeste skud på mentorstammen.
”Det er jo kun et par timer om ugen. Så det går helt fint. Du får en masse god energi. Man er glad, når man kører derfra,” siger Bo Pedersen.
”Man kan jo starte med at komme og være med et par gange og se, om det er noget ved” tilføjer Jørn Hansen, som deler glæden: ”Når det er onsdag morgen, så er man glad. Det er lige meget om det regner eller solen skinner.”
Vil du høre mere eller prøve det af? Kontakt os og bliv en del af holdet.
Har du spørgsmål eller brug for hjælp?
Ring til Dansk Metal og få en snak med en af vores medarbejdere.
3363 2000Mandag-torsdag: 08.30-17.00
Fredag: 08.30-14.00
Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os eller bestille en opringning. Se vores kontaktmuligheder.