De offentlige overenskomster
René fra Flådestation Korsør skal stemme til OK24
Han er elektronikmekaniker og tillidsmand for 60 kollegaer på Flådestation Korsør og en af de mange offentligt ansatte, som skal stemme om deres overenskomst ved OK24.
"Bare fordi det er det offentlige, skal man ikke tro, de er flinkere end de private," siger René Pedersen.
Og selvom der er glimt i øjet, så møder René, der er elektronikmekaniker og tillidsmand for 60 kollegaer på Flådestation Korsør, med arbejdshandskerne på :
"Det er vigtigt vi står sammen, ellers er det svært, at opnå de resultater, vi gerne vil."
Senest den 11. skal han og kollegaerne stemme om de offentlige overenskomstforlig, der lige nu er til urafstemning i staten, regioner og kommuner.
"En del af det, vi har håbet på, er kommet med. Der er lagt til lønnen, barsel og mere fritvalg, som er til alle på tværs af aldersgrupper. Det er jo noget, vi har efterspurgt. Så på den måde er det meget godt," siger René Pedersen.
Og det betyder noget, at han og kollegaerne i flåden kan se sig selv i overenskomsten, for de gør et vigtigt stykke arbejde.
Uden René Pedersen og kollegaerne ville de mere en 60 skibe, som forsvaret råder over i dag, ikke tilbagelægge mange sømil.
Som elektronikmekaniker står han og kollegaerne for at servicere, vedligeholde og installere navigationsudstyr til våbensystemer. Fra Kongeskibet Dannebrog, minerydningsdrone, miljøskibe, inspektionsfartøjer og til slagkraftige fregatter med kanoner, torpedoer og missiler.
Og de brænder for faget.
"Man bliver grebet af det. Det er fedt, når du løser opgaven, og det kører, også fordi andre er afhængige af de data, vi leverer. Det er sjældent et 8-16 job," fortæller Rene Pedersen.
Men med knaphed i rekruttering er der også en risiko for at brænde ud. Derfor er der brug for, at det er attraktivt, så der kan komme flere kræfter til. Som håndværker i forsvaret mærker Rene Pedersen også presset i hverdagen, som andre offentlige grupper:
"Vi må ikke være lønførende, men vi er noget langt bagefter. Det gør det svært at rekruttere, når vi har andre virksomheder som fx Novo i baghaven. Vi har brug for flere kollegaer, og det er selvfølgelig også et spørgsmål om løn."
Men selvom der stadig er ønsker tilbage på listen for ham og kollegaerne, er han overordnet tilfreds.
"Der er gode takter, og 8,8 procent som økonomisk ramme, er meget godt, og så er det jo kun for en toårig periode, så skal der forhandles igen. Det er værd at bemærke," siger René Pedersen og afslutter:
"Uanset hvad er det vigtigt, man får stemt. For som sagt, så kræver det, at vi står sammen, hvis vi skal flytte det nogen steder."
Har du spørgsmål eller brug for hjælp?
Ring til Dansk Metal og få en snak med en af vores medarbejdere.
3363 2000Mandag-torsdag: 08.30-17.00
Fredag: 08.30-14.00
Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os eller bestille en opringning. Se vores kontaktmuligheder.