Efteruddannelse i stedet for arbejdsfordeling - Sådan gør du

Hvorfor ikke styrke din faglighed på arbejdsmarkedet – og få fuld løn for det?

Med den seneste overenskomst, der landede i foråret ’23, er det blevet endnu mere attraktivt at tage efteruddannelse. Nu har du nemlig mulig for 100 procent lønkompensation, mens du uddanner dig. Det gælder også, hvis du gør det i forbindelse med arbejdsfordeling. 

I en række virksomheder er der ikke altid lige meget ”tryk” på. I de perioder hvor arbejdsmængden er for lav, kan man derfor dele arbejdet imellem sig og arbejde på nedsat tid. Også kaldet arbejdsfordeling. Fordelen er, at man kan undgå afskedigelser. Men det koster på lønnen. For medarbejderen skal selv supplere med dagpenge. Vi ved af erfaring, at virksomhederne også risikerer, at de ansatte finder andre græsgange i perioden. Men der er en anden mulighed - efteruddannelse.

En win-win situation

Hvorfor ikke udnytte arbejdsfordeling til at blive skarpere og opdateret? Du har som ansat under overenskomst ret til uddannelse. Det betaler din virksomhed ind til hvert år. Du får som medarbejder fyldt på af faglig viden, og samtidig betyder det, at du kan få fuld lønkompensation. Og for virksomhederne gør det, det lettere af fastholde dygtige medarbejdere.

Desværre er der mange, der stadig ikke kender til muligheden, eller som tror, det er for svært. Det skal vi ændre på. For det er faktisk ikke så bøvlet, og vi er altid klar til at hjælpe dig som medlem. Vi har bedt afdelingens faglige sekretær Jack Jørgensen fortælle, hvordan man gør og give dig svar på de mest stillede spørgsmål:

Hvem har ret til efteruddannelse?

”Det har du, hvis du er ansat på en virksomhed på industriens overenskomst eller med tiltrædelsesaftale. Er du ansat på en anden overenskomst i det private, har du i langt de fleste tilfælde også. Men i de tilfælde så spørg dig for.  Derudover kræver det, at du har været ansat i mindst 6 måneder”

Hvor mange uger kan jeg uddanne mig?

”Du har ret til 2 ugers selvvalgt uddannelse hvert år. Derudover er det muligt at spare op fra de to foregående år, så du i alt kan have maksimalt seks uger til efteruddannelse.”

Hvad med lønnen mens jeg uddanner mig?

”Vi er gået fra en lønkompensation på 85 procent til 100 procent med den seneste overenskomst. Så man nu bevarer sin indtægt, og kan gå på kursus med fuld løn. Det gør det mere attraktivt for alle, men det er netop også meget relevant, hvis du står over for arbejdsfordeling, hvor alternativet er dagpengesats til 123 kroner i timen.”

Hvad kan jeg komme på kursus og efteruddannelse i?

”I princippet alt. Uddannelsen skal søges gennem IKUF (Industriens kompetenceuddannelsesfond), og de skal selvfølgelig godkende det, inden du kan starte. Man kan dele kurserne ind i to kategorier. De forhåndsgodkendte, som man relativt hurtigt kan komme afsted på. Det kan være en fordel, hvis du har fået besked om arbejdsfordeling med relativt kort varsel. De forhåndsgodkendte er typisk AMU-kurser fx et svejsekursus. Men du er også velkommen til at søge om et fagspecifikt kursus, du selv har fundet, som du synes, er spændende og tænker er noget, du kan bruge til noget. På et tidspunkt har jeg været med til at se nærmere på et kursus i en specifik guldsmedeteknik, som de var knalddygtige til i Østrig. Så mulighederne er mange, hvis man vil.”

IKUF – hvad er det?

”IKUF er forkortelsen for Industriens kompetencefond, som er kommet til med overenskomstforhandlingerne tilbage i 2007. Så det er altså en fond, som din arbejdsgiver betaler ind til, så du kan komme på kursus og efteruddannelse. Både AMU-kurser men også mere fagspecifikke kurser. Men vi oplever desværre at der er mange, der ikke ved det. Og det er en skam. For med lidt rettidig omhu, kan man bruge nedgange i produktionen og ordreindgang til at efteruddanne, eller bare helt generelt at få opkvalificeret sjakket, så der fx ikke er flaskehalse på funktioner, der kun kan løftes af få mennesker. ”

Vi skal på arbejdsfordeling, hvad gør jeg, hvis jeg gerne vil på kursus?

”Som udgangspunkt skal du henvende dig til din arbejdsgiver og aftaler om det kan passe ind. Du har ret til uddannelse, men I skal sammen finde tiden til det. Derefter skal du søger om godkendelse til kurset på IKUFs hjemmeside. Vi hjælper også altid gerne med ansøgningerne. Og ellers vil jeg sige, er man et sted, hvor der begynder at være lidt langt mellem pallerne med arbejde, så kan man jo kontakte os, for at høre mere om efteruddannelse. Vi kommer også gerne ud på virksomhederne og fortæller. Bare tag fat i os."

Sådan søger du efteruddannelse trin for trin

  1. Find et kursus – enten fra den godkendte liste eller et fagspecifikt du selv har fundet. Hvis du skal bruge det i forbindelse med arbejdsfordeling, så tjek om tidspunktet matcher.
  2. Aftal med din ledelse, at det også passer i virksomhedens tidsramme, at du tager på kursus.
  3. Ansøg på www.IKUF.dk Her skal du udfylde ansøgning med blandt andet din motivation for, hvorfor du skal have det kursus. Hvad er formålet med kurset.
  4. Vi hjælper gerne med din ansøgning.
  5. Når ansøgningen er sendt, skal du vente på at kurset er godkendt. For de forhåndsgodkendte kurser er svartiden 1-2 dage. For resten er svartiden 4-6 uger.
  6. Når det er godkendt, kan du tilmelde dig tilmeld kursuset. Din godkendelse er fyldig i 12 måneder frem
Del indholdet

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?

Ring til Dansk Metal og få en snak med en af vores medarbejdere.

3363 2000

Mandag-torsdag: 08.30-17.00
Fredag: 08.30-14.00

Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os eller bestille en opringning. Se vores kontaktmuligheder.