Syg i længere tid? Se dine rettigheder

Er du uheldig at være syg i længere tid? Her er dine rettigheder – for dig på en af industriens overenskomster.

Det er aldrig sjovt at skulle sygemelde sig, og slet ikke hvis det er i længere tid. Er du ansat på en af industriens overenskomster, er der god hjælp at hente. Her har du nemlig ret til 14 ugers løn under sygdom.

Sådan ser din løn ud under sygdom

  • Uge 1–5: Fuld løn, inkl. genetillæg.
  • Uge 6–14: Fuld løn, ekskl. genetillæg. Der betales løn for 37 timer, uanset om man arbejder på holddrift eller weekendarbejde.

Det skal du vide, hvis du bliver syg på arbejde

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg bliver syg?

Så skal du melde dig syg til din arbejdsgiver. Ellers har du ikke ret til løn, mens du er fraværende. De fleste arbejdspladser har kontrakter, personalepolitikker eller aftaler, hvor der står, hvordan og hvornår du som medarbejder skal melde dig syg. Sæt dig ind i reglerne, inden du bliver syg, så du ved, hvad du skal gøre, når du bliver syg. Også hvis du kun er syg en enkelt dag.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg bliver syg før eller under min ferie?

Hvis du bliver du syg op til din ferie, kan du udskyde ferien. Meld dig syg senest inden din arbejdstid normalt ville begynde på den første feriedag. Hvis din arbejdsgiver beder om en lægeerklæring, skal du sørge for at få lavet en hos din læge. Det er din arbejdsgiver, der skal betale for mulighedserklæringen. Bliver du syg i din ferie, har du ret til erstatningsferie – men først efter fem sygedage.

Får jeg løn, mens jeg er syg?

Er du langtidssyg, har du ret til 14 uger med løn under sygdom. I hvert fald hvis du er omfattet af en af industriens overenskomster. Er du ikke omfattet af en af industriens overenskomster, kan du tjekke dine rettigheder i din egen overenskomst på linket nederst på denne side.

Må min chef spørge, hvad jeg fejler, hvis jeg er syg?

Nej, det må din chef ikke. Det er i strid med loven.

Må min chef ringe til mig, mens jeg er syg?

Ja, det må din chef gerne. Men din chef må ikke spørge ind til, hvad du fejler. Chefen må ringe, fordi det kan være nødvendigt for din arbejdsplads at vide, hvornår du tror, du er klar til at tage på arbejde igen.

Hvad så, når jeg har meldt mig syg?

Når du ikke kan varetage dit arbejde, har du ret til at blive hjemme. Din chef må ikke presse dig til at komme på arbejde.

Ved længerevarende sygdom – det kan være hjernerystelse, stress eller et brækket ben – har din chef dog ret til at vide, hvilke muligheder arbejdspladsen har for at få dig tilbage på arbejde. Derfor kan din chef forlange en "mulighedserklæring".

En mulighedserklæring består af to dele. Den første del bliver udfyldt på baggrund af en samtale mellem dig og din chef. Vær opmærksom på, at din chef kan indkalde dig til samtalen med kort varsel – og skal have indkaldt dig, inden der er gået fire uger fra din første sygedag. Samtalen kan foregå over telefonen, hvis det praktisk er muligt. Til samtalen skal I tale om, hvilke funktioner i dit arbejde du kan udføre på trods af din sygdom. Et eksempel: Hvis du arbejder som mekaniker og har brækket benet, kan du måske blive sat til at lave andet arbejde, der er mere skånsomt og ikke påvirker dit ben. For eksempel at have mere kundekontakt. Du har dog ikke pligt til at påtage dig arbejdsopgaver, som du ikke er ansat til at udføre.

Anden del af mulighedserklæringen skal udfyldes af din læge på baggrund af en samtale mellem dig og din læge. Lægen kommer med en vurdering af, hvornår du er klar til at arbejde igen. Samtidig kan din læge vurdere, om du skal være fuldt eller delvist sygemeldt.

Kan jeg risikere at blive fyret under min sygemelding?

Ja, din arbejdsgiver kan godt opsige dig under sygdom, og det er uanset, om opsigelsen skyldes din sygdom eller andre forhold. Dog skal opsigelsen være sagligt begrundet. Hvis du bliver fyret under sygdom, skal du være opmærksom på, om arbejdsgiverens begrundelse er berettiget. Kontakt altid din lokalafdeling, hvis du bliver opsagt. Har du langvarig sygdom, kan det være et argument for at opsige dig, hvis din funktion på arbejdspladsen fx er svær at erstatte med en vikar. Er du omfattet af funktionærlovens 120-dages-regel, har din arbejdsgiver ret til at fyre dig med en måneds varsel med henvisning til din sygdom, hvis du sammenlagt har været sygemeldt i over 120 dage på et år. Det står i din ansættelseskontrakt, om du er omfattet af 120-dages-reglen.

Jeg er i tvivl om reglerne på min arbejdsplads. Hvad skal jeg gøre?

Du kan spørge din arbejdsmiljørepræsentant eller tillidsrepræsentant på arbejdspladsen. Du kan også kontakte din lokalafdeling.

Læs om dine rettigheder

Overenskomsten fastsætter dine løn- og arbejdsvilkår, og den forbedrer de minimumsrettigheder, som gælder for alle på arbejdsmarkedet. Så du får tryghed og stabilitet i dit job.

Del indholdet

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?

Ring til Dansk Metal og få en snak med en af vores medarbejdere.

3363 2000

Mandag-torsdag: 08.30-17.00
Fredag: 08.30-14.00

Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os eller bestille en opringning. Se vores kontaktmuligheder.