Jeg vil kende mine muligheder for tidlig tilbagetrækning

Få overblik over dine forskellige muligheder for at trække dig helt eller delvist tilbage fra arbejdsmarkedet, inden du når folkepensionsalderen

Dine muligheder

Få styr på dine muligheder for tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Læs om ordninger som folkepension, seniorførtidspension, efterløn og fleksibel tilbagetrækning.

Find ud af, hvad hver ordning indebærer, og hvordan du kan planlægge din pension bedst muligt.

Du kan også finde betingelserne for at modtage hver ydelse, og få tips til at tage de rigtige beslutninger om din pensionering.

Overblik over ordninger for tilbagetrækning

Fleksydelse

Fleksydelsesordningen er en tilbagetrækningsordning for dig, der er ansat i fleksjob eller som modtager ledighedsydelse, når du har nået alderen for fleksydelse.

Beregningen af fleksydelsen foregår efter de samme regler som efterlønsordningen.

Seniorpension

Du kan få bevilget det, der hedder seniorpension, når der er seks år eller mindre til din folkepensionsalder. For at få seniorpension skal du have have været tilknyttet arbejdsmarkedet i 25 år.

Du kan også være berettiget til seniorpension, hvis du har været på arbejdsmarkedet 20-25 år, men det afgøres ud fra en konkret vurdering.

Derudover skal det kunne dokumenteres, at du højst kan arbejde 15 timer om ugen i det arbejde, du sidst har haft.

Tidlig pension

Ordningen tidlig pension er for dig, der er startet på arbejdsmarkedet som helt ung, og som har haft hårde job. Om du kan få tidlig pension, afhænger af hvor mange år, du har været på arbejdsmarkedet.

Med tidlig pension kan du forlade arbejdsmarkedet et, to eller tre år før din folkepensionsalder. Det afhænger af hvor mange år, du som 61-årig har været på arbejdsmarkedet.

Efterløn

I 2024 er efterlønsalderen 64 år. A-kassen udsteder et efterlønsbevis med virkning fra efterlønsalderen, hvis du opfylder betingelserne. Hvis du er overgået til efterløn, før der er tre år til folkepensionsalderen, vil får du en sats, der udgør 91 procent af den højeste dagpengesats.

Venter du til, der er tre år til folkepensionsalderen, kan du få op til 100 procent af dagpengesatsen.

Personer, der når efterlønsalderen 1. juli 2023 eller senere, vil kun kunne modtage efterløn i tre år.

Ring til Metal A-kasse

Hvis du har spørgsmål til efterløn, optjening af skattefripræmie og efterlønsordningen

3363 2123

Mandag til torsdag kl. 08.30 - 17.00

Fredag kl. 8.30 - 14.00

Husk at du også altid er velkommen til at skrive til os  eller kontakte din lokalafdeling