Hjælp til jobsamtalen

heroImage

Forbered dig til jobsamtalen

Din ansøgning og CV har allerede overbevist virksomheden om, dine faglige kompetencer og erfaring er tilfredsstillende. Dette har resulteret i en indkaldelse til jobsamtale. For at hjælpe dig med en vellykket samtale, har vi nedenfor en video og en artikel med en række gode råd.

Vurdering under samtalen
Under samtalen evalueres dine faglige evner og personlige kvaliteter. Du bedømmes både på, hvordan du passer ind i virksomhedens kultur, og hvordan du vil håndtere jobbets konkrete opgaver.

Kemien tæller
Et vigtigt element i jobsamtalen er kemien mellem dig og virksomheden, herunder fælles værdier og interesser.

Værdien af god forberedelse
En grundig forberedelse viser din motivation og giver dig mulighed for at fremhæve nøgleaspekter ved din profil.

Ved ankomst
Samtalen starter ved din ankomst. Du bliver bemærket fra det øjeblik, du træder ind ad døren. Så hav fokus på dit kropssprog og sørg for at være venlig og imødekommende over for alle, du møder. Tænk også over din opførsel uden for virksomhedens bygning.

Se videoserien om forberedelse, kropssprog og stemmeføring samt elevatortalen herunder.

Afspil video

Forberedelse af jobsamtalen

Er du kaldt til jobsamtale? Vi vil gerne hjælpe dig med at forberede dig bedst muligt, så jobbet kan blive dit. 

En jobsamtale handler rigtig meget om kemi mellem dig og virksomheden. Det betyder, at begge parter har en interesse i, samtalen går godt. 

Det bedste du kan gøre, for at være med til at skabe god kemi til samtalen, er at forberede dig. Forberedelse gør dig mere overbevisende. Den gør også, at du kan få sagt de ting, som viser, at du er den rigtige til jobbet.

Jobsamtaler kan være meget forskellige, og det kan derfor være svært at forberede sig på alt. Der er dog ofte nogle ting, som går igen. Her er fire gode råd, som du kan bruge til at forberede dig. 

  1. Det er rigtig godt at kende virksomheden, du søger hos. Det viser interesse og overskud. Du kan fx tjekke deres hjemmeside godt ud, så du ved, hvem de er, og hvad de står for. Du kan også bruge LinkedIn. Her kan du følge virksomheden og se, hvad der betyder noget for dem. Måske kan du få ansigt på nogle af de personer, som du skal møde til jobsamtalen.
  2. Kend jobbet du søger. Jobannoncen skal helt ind under huden. Dit CV skal du kunne i søvne. Tag gerne din ansøgning og CV med til jobsamtalen . Så har I et fælles udgangspunkt for samtalen.
  3. Øv en præsentation af dig selv hjemmefra. Sørg for, at du får ”afleveret” dine vigtigste budskaber. Skriv dem ned og hav dem med.
  4. Forbered nogle spørgsmål til virksomheden om jobbet. Fx hvordan ser en typisk arbejdsdag ud? Hvordan får jeg succes i jobbet? Hvad er stillingens primære ansvarsområder?

Det her er bare nogle af de ting, du kan gøre for at forberede dig til den gode jobsamtale. Du kan få mange flere gode råd ved at læse artiklerne og se resten af videoserien om jobsamtaler herunder.

Held og lykke med jobsamtalen! 

Afspil video

Kropssprog og stemmeføring

Ved du, hvor meget dit kropssprog betyder? Det kan hjælpe dig med at virke mere åben og imødekommende til en jobsamtale, hvis du bruger det rigtigt. Her er fire tips til, hvordan du kan bruge dit kropssprog til en jobsamtale. 

  1. Øjenkontakt – se deltagerne til din jobsamtale i øjnene. Og hvis der er flere til samtalen, så se dem i øjnene på skift. Øjenkontakt og samtale hører sammen. Det viser nærvær og overskud.
  2. Lav små bevægelser som du bruger til at understrege vigtigheden af dine pointer og til at inddrage mennesker. Få ideer til bevægelserne i videoen her. Det handler om at alle føler sig som en del af samtalen.  På den måde vil du blive husket positivt.
  3. Små variationer i din tale – lidt højt og lidt lavt – fx fordi du vil understrege, noget er vigtigt.  Tænk på at virksomheden ofte holder 3-4 samtaler på 1 dag. Når du varierer din stemmeføring, bliver du bedre husket.
  4. Ro på. Træk vejret, giv dig selv små talepauser, eller brug et par sekunder mere efter et af deres spørgsmål.

Det var fire tip, som du kan bruge i din jobsamtale. På den måde bliver den dobbelt så god – og du bliver tænkt godt om, når virksomheden skal udvælge den rette nye kollega.

God fornøjelse med træningen.

Afspil video

Elevatortalen

En elevatortale er en kort, mundtlig beskrivelse af: Hvem du er, hvad du kan og hvad du vil, i forhold til den virksomhed, som du har søgt job hos.

En elevatortale er en kort og præcis tale. Den må ikke være for lang, ikke meget længere end 60 sekunder. Det svarer til samme tid, som det tager at køre i en elevator fra kælderen til øverste etage. Det er også her navnet kommer fra. 

For at lave en elevatortale, skal du stille dig selv tre spørgsmål: 

•    Hvem er du?
•    Hvad kan du? 
•    Hvad vil du?

Alt sammen i forhold til virksomheden, som du har søgt job hos. I videoen kan du høre et eksempel på, hvordan man leverer en elevatortale. Du kan også se en række elevatortaler indenfor nogle af metals forskellige fag. Brug det eksempel, som passer bedst til dig og dit fag.

Spørgsmål til jobsamtalen

Det kan være en god idé at forberede nogle relevante spørgsmål, som du kan stille til samtalen om virksomheden, jobindholdet og arbejdsopgaverne. Her er nogle konkrete forslag: 

  • Hvordan ser en typisk arbejdsdag/arbejdsuge ud?
  • Hvad er succeskriterierne for stillingen? - Hvad skal du bidrage med, for at lykkes i stillingen?
  • Hvad er stillingens primære opgaver, og hvordan vægtes de?
  • Hvilke mål er sat op for stillingen, og hvordan ønsker virksomheden, målene skal opnås?
  • Hvem er mine nærmeste leder/ledere i virksomheden?
  • Hvordan vil I beskrive kulturen i virksomheden?
  • Hvad er processen herfra? Hvis du lander jobbet, er der så en intro eller onboarding periode?
Personvognsmekanikere hos Andersen/Martini. Personer på billedet: Alexander Thomsen og Emil Julius Pettersson

Personvognsmekanikerens elevatortale

Tak, fordi jeg måtte komme og besøge jer. Jeg er personvognsmekaniker med 3 års erfaring. Jeg bor lige i nærheden og har derfor altid været bekendt med jeres autoværksted. Jeg har uddannelse inden for fejlfinding og reparation af forskellige bilmærker, hvilket jeg ved, I har brug for her.

Jeg talte med Lars fra jeres værksted i sidste uge, og han gav mig en god forståelse af arbejdsflowet og jeres udstyr. Han nævnte også, at det er vigtigt at være villig til at lære nye teknikker og om nye bilmodeller. Det er jeg helt klar på! I får en kollega, der er ivrig efter at lære og hurtigt kan gå i gang med opgaverne.

Som person trives jeg i teambaserede miljøer med gode kollegaer, og mine tidligere kollegaer beskriver mig som en hjælpsom og imødekommende person.

I min fritid arbejder jeg på mine egne bilprojekter og eksperimenterer med at restaurere klassiske biler.

Industriteknikerens elevatortale

Tak fordi jeg måtte komme og besøge jer. Jeg er industritekniker med 3 års erfaring. Jeg er uddannet på Okuma og Solid Works, og det er jo netop det I også arbejder med her. Jeg talte med Ole fra jeres værksted i sidste uge, og han fortalte mig om arbejdet hos jer og jeres maskinpark. Ole fortalte også, at det er en god ide at være åben for at lære mere. Det er jeg bestemt klar på! Jeg er lærenem kan hurtigt gå i gang med opgaverne.

Jeg er glad for at arbejde i teams med gode kollegaer, og mine tidligere kollegaer omtaler mig som en hjælpsom og imødekommende kollega.

I min fritid leger jeg med 3Dprintere. Sådan lidt Georg Gearløs, men der er også alvor bag for jeg brænder for mit fag.

IT-supporterens elevatortale

Tak, fordi jeg måtte komme og besøge jer. Jeg er IT-supporter med 3 års erfaring. Jeg bor tæt på og har derfor altid haft et godt øje til jeres virksomhed. Jeg er uddannet inden for netværkssikkerhed og systemadministration, hvilket jeg forstår er kritisk for jeres arbejde her.

Jeg havde en samtale med Anna fra jeres IT-afdeling sidste uge, og hun gav mig en dybdegående forståelse for jeres IT-infrastruktur og de udfordringer, I står overfor. Hun nævnte også, at det er vigtigt at være parat til konstant at udvikle sine færdigheder. Det er jeg helt klar på! I får en kollega, der er ivrig efter at lære og hurtigt kan tage fat på udfordringerne.

Som person trives jeg i teambaserede miljøer med gode kollegaer, og mine tidligere kollegaer beskriver mig som en hjælpsom og venlig person.

I min fritid eksperimenterer jeg med at bygge egne computere og programmering - lidt af en digital Georg Gearløs, kan man sige.

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?

Ring til Dansk Metal og få en snak med en af vores medarbejdere.

3363 2000

Mandag-torsdag: 08.30-17.00
Fredag: 08.30-14.00

Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os eller bestille en opringning. Se vores kontaktmuligheder.