Debatindlæg om fremtidens beskæftigelsesindsats

DEBATINDLÆG

Metal Aalborg, Metal Himmerland, Metal Vendsyssel, Metal Thy-Mors
Juni 2024

Nordjyske A-kasseledere: 
Hvorfor vil ekspertgruppen straffe ledige?

Af Jesper F. Clausen, daglig leder af A-kassen Metal Aalborg
Poul Bang Jensen, daglig leder af A-kassen Metal Himmerland
Ena Stouby Kristensen, daglig leder af A-kassen Metal Thy-Mors
Esben Slot, daglig leder af A-kassen Metal Vendsyssel

Efter et års arbejde fremlagde regeringens ekspertgruppe mandag den 24. juni sine bud på fremtidens beskæftigelsesindsats. Og lad os bare slå det fast med det samme, at det tilsyneladende ikke er de ledige, som har fyldt noget i tankerne hos de såkaldte eksperter. Tværtimod er det endnu engang de ledige, som skal straffes.

Udgangspunktet var jo ellers at sørge for, at arbejdsløse ikke kommer i klemme i en beskæftigelsesindsats, som efterhånden er blevet alt for kompleks. Man kan derfor kun ryste på hovedet, når gruppen vil give frihed til kommunerne på bekostning af de ledige. Det er åbenbart de ledige, som skal miste en stor del af deres rettigheder, mens kommunerne får fripas til at lave indsatser.

Frem for at give de arbejdsløse stærkere rettigheder, får de altså pludselig mindre indflydelse på deres eget forløb.

Det er stik modsat af den retning, vi har brug for at gå.

Det værste er dog, at ekspertgruppen stort set vil fjerne alle muligheder for uddannelse for ledige. Det er ikke kun dårlig nyt for den ledige, som vil få sværere ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet, men også for fremtidens arbejdsmarked. Se bare på den grønne omstilling og digitaliseringen, som kun kan lykkes til fulde, hvis vores arbejdsløse har mulighed for at få de kompetencer, som morgendagens job kalder på.

Ret skal være ret.

Det er selvfølgelig ikke nogen nem opgave at komme med anbefalinger, når der skal spares 3 milliarder kroner på beskæftigelsesområdet. Derfor er vi også meget forundret over, at gruppen helt uden faglig grund ikke kigger mere mod A-kasserne.

Vi er klar til at tage en større rolle og få mere ansvar for de ledige. Mange A-kasser har allerede fortalt højlydt, at de ønsker ansvaret for de ledige i længere tid end de nuværende tre måneder, og at de faktisk vil løse opgaven gratis i de første seks måneder. Det vil vi også i Dansk Metal, og vi vil også tage et endnu større ansvar ved at hjælpe vores medlemmer i hele deres ledighedsperiode.

Så når der nu absolut skal spares på området, så lad os da for pokker spare, hvor det giver mening. Større ansvar til A-kasserne sparer ikke kun penge, det skaber også et mere overskueligt forløb for den ledige, som kun skal forholde sig til én aktør.

Vi kan altså roligt dumpe ekspertgruppens udspil, som vækker stor bekymring. Nu må det så være op til politikerne på Christiansborg at komme til fornuft. 

 

Del indholdet

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?

Ring til Metal Himmerland og få en snak.

9852 1012

Åbningstider:

Mandag: 9.00 - 16.30
Tirsdag:  9.00 - 15.00
Onsdag: 9.00 - 15.00
Torsdag: 9.00 - 16.30
Fredag:  9.00 - 12.00

Kontor og telefoner er lukket mellem 12.00 og 13.00

Du kan også skrive til: himmerland@danskmetal.dk