Camilla insisterede på sin drømmelæreplads

Den dag Camilla Havelykke på en shoppingtur trådte ind over dørtærsklen til Smykke Designs butik i Kalundborg, tog hun en beslutning. En af de store. Ved det kæmpestore arbejdsbord i butikkens åbne værksted sad ejeren Finn Pedersen og nørklede. Dét bord ville hun også sidde ved.

"Jeg er meget nysgerrig af natur, og jeg kunne bare mærke, at dét bord ville jeg da også sidde ved. Så jeg spurgte, om jeg måtte," fortæller hun begejstret.​


"Det var mindblowing, at man kunne sidde og skabe smykkerne selv. Og håndværket! Jeg troede måske lidt, at det blev lavet i Kina," griner Camilla Havelykke.


Ejeren lod hende ikke vente længe. Svaret var nej!


Men en uge senere stod hun igen i butikken.


"Jeg spurgte, hvad der skulle til, og om jeg ikke måtte prøve at komme ned i butikken. Jeg blev ved, så til sidst så gav han sig," siger Camilla og griner.

Det blev starten på et godt makkerskab i det lille værksted og hendes store faglige passion - smykker. Nu er hun er netop blevet færdigudlært guldsmed. Og med et flot 10-tal oveni er hun klar til at erobre verden med sine designs, håndværk og ideer


"Når jeg får en ide, så kan jeg ikke rigtig få den ud af hovedet, før den er lavet. Den skal ud i virkeligheden."

Den 32-årige håndværker er som den eneste på vores lokale kanter udlært som guldsmed i år. Til sammenligning er der uddannet 30 smede. 

På smykkeværkstedet hjælper de ofte med at omdesigne arveguldet. Metaller og sten lagret med historier fra kunderne.

"Det er et forbandet godt værksted. Vi har passet godt sammen i hverdagen, hvor vi jo typisk er ret stille og koncentrerer os. Så jeg var nok lidt irriterende i starten. Jeg ville jo vide det hele og spurgte om alting," siger hun og smiler.

"Jeg har elsket at gå på arbejde hver dag. Tænk at være så heldig. Så jeg er da bare vildt glad og stolt for, at jeg nu har fået papirer på det, jeg kan med mine hænder."


Det er der god grund til at være stolt af. Guldsmede kommer i fåtal, og det er ikke helt nemt at finde en læreplads. Det kræver bestemt ihærdighed og flair for håndværket.

Del indholdet

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?

Ring til Dansk Metal og få en snak med en af vores medarbejdere.

3363 2000

Mandag-torsdag: 08.30-17.00
Fredag: 08.30-14.00

Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os eller bestille en opringning. Se vores kontaktmuligheder.