Erhvervsuddannelser
Virksomhed åbner dørene – og unges øjne
Hos smedevirksomheden P.K. Jeppesen i Næstved vrimler det flere gange om året med børn på produktionsgulvet. Her er svejsning, rumfang og robotter en del af undervisningen, når en hel folkeskoleklasse følger med helt tæt på år efter år.
”Det her burde man gøre meget mere af. Man bliver helt rørt,” fortæller en af lærerne.
Omkring ham er 0.b’s elever i fuld sving med tommestok, tegninger og limpistoler. I dag skal de bygge fabrikken hos P.K. Jeppesen i målestoksforholdet 1:100.
Projektet hedder Virkligskolen. Det er et 10-årigt samarbejde, hvor klassen fra Susåskolen afd. Holsted to gange om året skal besøge virksomheden – helt frem til 9. klasse.
”Det giver rigtig god mening for os," siger Kent Pedersen, der er tillidsrepræsentant hos P.K. Jeppesen:
"Vi skal have mere fokus på vores fag og uddannelser. Det kan sådan et projekt her måske hjælpe til.”
Vis hvad smedefaget kan
”Man tænker lige hva’ pokker 24 unger,” griner Kent Pedersen om hans umiddelbare reaktion på at få besøg på arbejdspladsen af en livlig flok 0. klasser.
”Men det har været sjovt, og der er godt styr på det. De går jo op i det med liv og sjæl og stiller en masse spørgsmål.”
”Her på stedet er vi meget åbne for at prøve nye ting og gå foran, når det giver mening. Vi mangler kvalificerede hænder. Vi kan ikke alle sammen være akademikere. Men så er vi også nødt til at gøre os synlige og vise, hvad fagene kan,” forklarer Kent.
Vi mangler kvalificerede hænder. Vi kan ikke alle sammen være akademikere. Men så er vi også nødt til at gøre os synlige og vise, hvad fagene kan.”
Seje robotter og tango
”Igen, igen” kalder flere af eleverne begejstret efter at de har set en af virksomhedens super seje robotter – som det viser sig – også kan danse.
”Nu skal vi op og lave noget selv, men vi skal lige finde ud af, hvad I skal se næste gang,” siger værkfører Morten, som har stået for dagens rundvisning i den nyere afdeling. De beslutter sig for tango og breakdance.
Kigger man ud over flokken af grønne kasketter og t-shirt, er det tydeligt, at de suger til sig med alle sanser. Bag svejsehjelm når gnisterne fyger, når de forbedrer arbejdstegninger ved at tegne sjove figurer, og når de selv trykker på fodpedalen og klipper plader til.
Og når de spørger, om de må få det med hjem.
”De skal helst glæde sig til at komme her. Responsen har været positiv fra både lærerne og børnene, som snakker om det over i skolen og arbejder videre med det. Men du kan også se det. De klør på fra de kommer til de skal hjem. Det er fedt,” siger Kent.
Alle får noget ud af det
De sidste vinduer og solceller bliver møjsommeligt limet på de hvide metalkasser. Eller hal fem, som der står på arbejdstegningen.
”Har I lyst til, vi ses igen” spørger værkfører Morten ud i klassen. Det har de.
”Og næste gang er vi 1. klasse,´."
Selvom det har set legende let ud hele dagen, kræver det, at alle parter engagerer sig i projektet og vil det, for at sikre at det bliver en succes.
”Du skal være indstillet på, at der går noget tid med det. Det kræver også, at chefen er med ombord, og det er han her. Man skal kunne se guleroden. At det kan medføre, at flere gerne vil en erhvervsuddannelse,” siger Kent.
”Samtidig er det jo et friskt pust, og en skæg udfordring at formidle i børnehøjde. Ungerne er dygtige, og er der noget, de ikke forstår, jamen så spørger de altså bare.”
Har du spørgsmål eller brug for hjælp?
Ring til Dansk Metal og få en snak med en af vores medarbejdere.
3363 2000Mandag-torsdag: 08.30-17.00
Fredag: 08.30-14.00
Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os eller bestille en opringning. Se vores kontaktmuligheder.