Mød industriteknikeren Marie
Rock og rumfart
Kan man bo på en gård nær Vordingborg med plads til tre heste, passe sidegesjæften som trommeslager i et rockband og samtidig skabe komponenter til raketter i et ”ret heftigt” materiale i en international rumfartsvirksomhed? Svaret er ja.
Mød industriteknikeren Marie
Som barn var Marie Hansens værelse dekoreret med solsystemet og Star Wars-figurer, og hun forsvandt ofte ind i science fiction-bøger om fjerne galakser. I dag arbejder hun som industritekniker og fremstiller komponenter til raketter. "Det er ret vildt at tænke på, at noget, jeg har lavet, ender med at flyve rundt ude i rummet," fortæller hun.
Hendes rejse viser, hvordan en erhvervsuddannelse kan åbne døre til de mest uventede steder. Men også at vejen hertil ikke altid er snorlige og forudsigelig.
Vi tog en snak med Marie om at finde sin vej i arbejdslivet, og turde at gå efter drømmen.
Hvordan fandt du ud af, at du ville være industritekniker?
”Oprindeligt ville jeg gerne være opfinder eller noget i den retning. Det her med at opfinde og designe ting, det kunne være meget sejt. Og rumfart har altid interesseret mig.
Men retningen er kommet lidt ad omveje og i etaper.
I tyverne gik meget af min tid som trommeslager i et band. Ved siden af læste jeg hf-enkeltfag og havde en ide om, at jeg skulle ende som ingeniør. Men da jeg endelig stod på DTU, fandt jeg ud af, at det ikke var et studie for mig.
Som industritekniker opdagede jeg hurtigt, at det var sjovt at arbejde med maskinerne. Og så var det fedt at starte på en uddannelse, hvor du får løn hele vejen i stedet for at være på ”røven” i årevis.”
Hvad har din læreplads betydet for dit arbejdsliv?
”De første uger på min læreplads følte jeg mig godt nok lidt blank,” husker Marie Hansen tilbage og griner.
”Via mit netværk fik jeg en voksenlæreplads på en stor virksomhed inden for olieindustrien. Det var hårdt, men en virkelig god læreplads, hvor vi blev kylet ud i det med ansvar. En ’synk eller svøm’ tilgang, hvor jeg fik lov at arbejde med fancy gear og robotter.
Og det har helt sikkert været en slags blåstempling efterfølgende, at jeg er vant til høje standarder på emner, sikkerhed og kvalitetskontrol. Den opdragelse sidder godt fast.
Selvom jeg ikke vidste, hvad en drejebænk var, før grundforløbet, så er det også bare en påmindelse om at man ikke nødvendigvis ved hvad man vil og kan, før man kaster sig ud i det. De andre ved jo heller ikke noget, det tror man bare, de gør.”
Hvordan fik du jobbet hos en rumfartsvirksomhed?
”Altså det er jo ikke fordi. jeg går ud og kigger på stjerner hver aften, men jeg har altid flippet lidt over rummet og fulgt med, når der sker noget. En ting jeg også delte med min far, da jeg var lille og vi lånte en stjernekikkert og så ud i det kæmpe univers.
Og jeg har da gået og tænkt, at de vel også skal bruge dimser i rummet ikke? Men jeg har ikke turdet tro på, det var muligt. Så det var faktisk lidt af en tilfældighed.
Jeg var ledig, og til mødet hos Nadia i Dansk Metals a-kasse luftede jeg min interesse. Hun greb hurtigt ideen og søgte i systemet, og så var der simpelthen en stilling hos en virksomhed, der udvikler raketter her på Sjælland. Hun troede på mig, Så selvom jeg følte jeg kun kunne sætte kryds ved to tredjedele af kvalifikationerne, så søgte jeg alligevel. Og de svarede hurtigt. Det var crazy.”
Hvordan var det at starte i en så specialiseret industri?
”Det er enormt spændende at være i en udviklingsvirksomhed. Vi er et mindre team, hvor man har sin maskine og sin arbejdsopgave. Vores designere og ingeniører er in-house, så vi kan være i dialog om problemer eller forbedringer.
Det er ikke masseproduktion, og vi er stadig i testfasen og arbejder med udvikling af raketter, der skal sende satellitter op i rummet. Det er nogle ret heftige materialer at arbejde i, og engang imellem er det da lidt skræmmende, at det er en dyr omgang, hvis man laver fejl. Men det gør også, at man gerne vil gøre det godt og koncentrerer sig ekstra.”
Skabertrangen og rummet er stadig en stærk drivkraft hos Marie og sidste år tilføjede industriteknikeren også titlen forfatter under pseudonymet ’Marke A Hansen’ til sit spændende cv. Der udgav hun sin første science fiction bog ”Drone”, som – måske ikke så overraskende - handler om en mission til en afsidesliggende måne, der går galt.
Har du spørgsmål eller brug for hjælp?
Ring til Dansk Metal og få en snak med en af vores medarbejdere.
3363 2000Mandag-torsdag: 08.30-17.00
Fredag: 08.30-14.00
Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os eller bestille en opringning. Se vores kontaktmuligheder.