Bestyrelse
Metal Vejle-Grindsted har til formål at arbejde for forbedring af løn- og arbejdsvilkår for afdelingens medlemmer samt fremme faglig organisering og modernisering af fagbevægelsen.
John Rasmussen
Formand
John Møller
Kasserer
Lars H. Poulsen
Næstformand
GMV A/S
Tillidsrepræsentant
Leif Friberg
Bestyrelsesmedlem
Fertin Pharma A/S
Arbejdsmiljørepræsentant
Esben Steen Lindstrøm
Bestyrelsesmedlem
Ammeraal
Tillidsrepræsentant
Christian Gerstrøm
Bestyrelsesmedlem
Lego System A/S
Aage Vest Boddum
Bestyrelsesmedlem
Lego System A/S
Tillidsrepræsentant
Lars Reinhardt Jensen
Bestyrelsesmedlem
Bredal A/S
Tillidsrepræsentant
Søren Møller Nielsen
Bestyrelsesmedlem
Erik M. Kruhl
Bestyrelses suppleant
Fertin Pharma A/S
Svenderepræsentant
Michelle Delfs Bæk
Knuds Auto
Lærlingerepræsentant
Generalforsamling Metal Vejle-Grindsted 2025
Bestyrelsens beretning
Torsdag den 3. april 2025
Gode forsamling!
Et år er gået siden vi var samlet. Jeg vil gerne takke for jeres fremmøde og interesse her til årets generalforsamling og prøve at komme igennem det forgangne år, både lokalt og globalt.
Lad mig starte med at konstatere; det er ikke en fredeligere verden vi ser ind i i dag end for et år siden. Ukraine krigen, Israels krig i Gaza og Vestbredden og sidst men ikke mindst, USA’s valg af Donald Trump som Præsident, hvor hver dag bringer nyheder fra dette vanvittige menneske og hans administration.
Derfor stor det klart for hele den vestlige verden inklusiv Europa at uforudsigeligheden fremover er en faktor som skal indregnes i den regel og lovbaserede verden som vi før har ageret i, siden afslutningen af 2. verdenskrig, intet er for stort for denne narcissist til at nedbryde og gendanne , med det motto at ” Make America Great again”.Jeg tror ikke nogen her i forsamlingen har behov for en lang opremsning af denne persons ugerninger og narcissistiske tilgang til virkeligheden.
Denne virkelighed smittede da også af på valget til Europa-Parlamentet 2024 hvor blev SF blev det største parti, hvilket var en ny oplevelse for mange, ikke mindst for Socialdemokratiet.
Valgkampen satte fokus på industripolitikken i Europa, og der er nu en bred erkendelse af, at Danmark skal være et produktionsland og styrke Europas industri. Sikkerhedspolitikken var også et vigtigt emne, Efter at Trump er kommet tilbage som præsident, er der skabt usikkerhed om Rigsfællesskabet og Europas sikkerhed. Dette vil kræve flere penge på forsvar og sikkerhed, hvilket kan være en mulighed for at styrke danske industriarbejdspladser. Der er da heller ikke nogen grænser for hvor mange milliarder som den danske regering og folketing har planer om at bruge på krigsindustri. Man turde håbe på at dette truende våbenkapløb som ingen havde set komme efter Murens fald, meget snart vil blive afløst af seriøse fredsforhandlinger både mellem Ukraine og Rusland og ikke mindst i Mellemøsten og andre brændpunkter i verden. Mest af alt bør vi begræde at klima og grøn omstilling bliver fortrængt til en plads længere nede i Regering og folketingets prioriteringer. Kanoner ,krudt og kugler og frygt sælger mange flere billetter.
Kongres 2023
Dansk Metals kongres i september satte retningen for organisationen de næste fire år. Vi fik valgt en ny ledelse, hvor Claus Jensen fortsætter som forbundsformand. Der var også genvalg til næstformand René Nielsen, hovedkasserer John Larsen, forbundssekretærerne Kasper Palm og Majken Kidmose. Endelig fik vi valgt to nye forbundssekretærer, Peter Faber og Dan Mikkelsen, som har fået ansvar for henholdsvis uddannelsesområdet og arbejdsmiljø.
Vi har sat en række nye mål for Metal. I dag vil jeg fremhæve et par stykker. Vores nye kongresmål sætter en ambitiøs retning for hele organisationen, men de peger også ”udad” mod samfundet, så vi ikke bare piller i vores egen navle.
Vi har f.eks. sat et ambitiøst mål om at nedbringe antallet af arbejdsulykker med 10 pct. på fire år. Vi måler alene på de virksomheder, hvor vi både har en tillidsrepræsentant og en arbejdsmiljørepræsentant. Her mener vi, at vi har den største handlekraft til at ændre på tingene.
På uddannelsesområdet vil vi sætte fokus på, at flere fuldfører en erhvervsuddannelse på metalområdet. Tidligere har vi fokuseret på, hvor mange der påbegynder grundforløb 2. Men vi synes, det giver bedre mening at måle på, hvor mange der fuldfører, netop fordi vi her har nogle håndtag at skrue på via uddannelsesudvalgene og bestyrelserne på skolerne.
Og så har vi selvfølgelig fokus på medlemsudviklingen: Organisering, fastholdelse og jer tillidsvalgte på arbejdspladserne, som vi skal støtte bedst muligt. Vi ved, at det er dét, der for alvor rykker: Stærke tillidsvalgte og stærke faglige fællesskaber på de enkelte arbejdspladser. Så i de kommende år skal vi have valgt flere tillidsvalgte, flere tillidsvalgte skal på grundkursus, og vi skal have flere medlemmer – både svende og lærlinge. Her vil jeg da godt lige have lov til at prale på Metal Vejle-Grindsteds vegne; Vi har den eneste afdeling der kom i mål med alle fire kongresmål:
· Tillidsrepræsentanter
· Arbejdsmiljørepræsentanter
· Lærlinge
· svende
Overenskomstforlig på det offentlige arbejdsmarked 2024
Sidste forår landede overenskomstforligene på det offentlige område. Rammen endte på 8,8 pct., og Urafstemningen, der fulgte bagefter, viste stor opbakning. Vi havde i Dansk Metal en samlet stemmeprocent på 75. I afdelingen var det 85 pct. af de offentlige medlemmer, som stemte. På landsplan stemte 87 pct. ja på det kommunale og regionale område, og på statens område sagde 92 pct. ja tak.
Optakt til OK25
2024 gik også med at forberede overenskomstforhandlingerne – især Industriens Overenskomster. Det har været en lang demokratisk proces – det er sjælen i vores faglige demokrati. For det er jo medlemmernes krav, som kommer med ind til forhandlingsbordet hos Dansk Industri.
Først udtog vi vores 353 krav i Dansk Metal. Siden indsendte vi vores krav til CO-industri, som samlede alle forslagene fra de ni medlemsforbund. Og til slut var der så i efteråret de otte optaktsmøder med tillidsrepræsentanter rundt omkring i landet.
I vores afdeling kunne tillidsrepræsentanterne deltage på mødet i Røde kro. På landsplan var der knap 1.200 tilmeldt møderne – og ud af dem var der over 530 metal’ere. Så der har været pæn opbakning til vores to topforhandlere.
Når vi kigger på statistikkerne over de lokale lønforhandlinger på landsplan, kan vi se, at de er begyndt at rette sig op. Det går bedre med at få arbejdsgiverne til at hoste op lokalt. Samtidig er inflationen faldet kraftigt. Begge dele giver et godt fundament for de centrale forhandlinger.
Godt nok oplever vi fornyet usikkerhed i økonomien med Trump, en svag tysk økonomi og industri, og der er stadig krig i Ukraine. Men det går godt i industrien i Danmark og på vores arbejdsmarked. Det skal vores medlemmer selvfølgelig kunne mærke. Husk det kære tillidsrepræsentanter !
Den 10. februar kunne en enig hovedbestyrelse efterfulgt af et enigt formand/kasserermøde stemme ”ja” til det fremlagte forlig. Siden har hele det organiserede arbejdsmarked været i gang med at forhandle deres respektive overenskomstfornyelser på plads. Netop nu er vi i gang med at stemme om OK 25 forliget på Industriens overenskomstI dag 25. marts kl. 15.00 skød vi urafstemningen i gang og den vil køre til 8. april kl. 20.59. Vi har i Dansk Metal et mål om, at 72% af vores medlemmer stemmer, og det kræver en stor indsats fra hele organisationen. Urafstemningen for OK25 går i gang om lidt, og med kun 14 dage til at få medlemmerne til at stemme, er det den korteste periode, vi endnu har haft, hvilket kræver en kæmpe indsats fra både lokalafdelinger, forbund og vores tillidsvalgte.
En høj stemmeprocent til OK25-forliget er vigtig for at sikre opbakning til vores overenskomster og vores muligheder for at forhandle. Skulle der sidde enkelte i forsamlingen der ikke lige har fået stemt endnu, så få det lige gjort i pausen.
Ny ungdomsuddannelse, EPX
I efteråret kom regeringen med sit forslag til en ny ungdomsuddannelse, EPX. Det ventede vi spændt på i Dansk Metal, for vi mener ikke, det er holdbart, at så mange unge ukritisk vælger gymnasiet efter grundskolen. Mange kommer faktisk ikke videre efter deres studentereksamen og ender som ufaglærte.
Men vi har samtidig været meget opmærksomme på at lytte til de unge og deres ønsker. Mange unge vil gerne have stærke sociale ungefællesskaber på deres uddannelser. Mange vil gerne have ekstra tid til at vælge uddannelsesretning. Det er ikke alle, der er klar til at gå i lære som smed eller mekaniker som 16- eller 17-årig. Det har vi i Dansk Metal gerne villet imødekomme.
Regeringens udspil til EPX-uddannelsen minder meget om en model, som vi i Dansk Metal har foreslået i samarbejde med Dansk Industri. Regeringen har foreslået et bredere gymnasium, hvor der fremover bliver et erhvervsrettet og mere praktisk, gymnasialt spor – EPX. Det kan forhåbentlig inspirere flere til at blive stolte faglærte bagefter.
Regeringen er i gang med at forhandle en aftale på plads, men det vil tage tid, for der er stærkere interesser på spil i hele gymnasiesektoren. Store reformer kræver is i maven, så vi håber, at regeringen kan lande en god aftale, hvor det faglige niveau er i orden.
Oven i det har vi advaret regeringen om, at de skal huske de unge mennesker, som faktisk er klar til en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen. De skal stadig have mulighed for at vælge denne vej så nemt som muligt.
Lærlingekampagne 2024
Sammen med alle de andre afdelinger i Metal havde vi lærlingekampagne i uge 43, 44 og 45. Målet var at rekruttere 700 lærlinge inklusive grundforløbselever.
Kampagnen havde temaet ”Dit arbejdsliv”. Vi havde fået lavet nogle samtalekort, som kunne sætte gang i samtalen på arbejdspladser og erhvervsskoler – samtaler om det gode arbejdsmiljø og den gode læretid.
Resultatet af kampagnen blev, at vi fik 769 nye medlemmer på landsplan.
De nye regler for unge fritidsjobbere og erhvervspraktikanter som er blevet lempet for at lette adgangen til job i industrien, må naturligvis styrke rekrutteringen af faglært arbejdskraft. Vi er i afdelingen meget opmærksomme på dette nye tiltag
Aftale skal give en mere praktisk folkeskole
I marts landede regeringen et forlig på skoleområdet. Aftalen skal give en mere praktisk folkeskole. Aftalen betyder også, at vi endelig får obligatorisk erhvervspraktik i folkeskolens ældste klasser. Det har vi i Dansk Metal kæmpet for siden 2021.
Erhvervspraktik er en vigtig vejledning til virkeligheden, som du ikke kan få på en skolebænk. Vi er overbeviste om, at det vil give de unge en mulighed for at snuse til hverdagen, f.eks. i industrien.
Aftalen har også et vigtigt fokus på, at folkeskolen bliver mere praktisk. Det har været en stor mærkesag for os. Ud over flere timer til praktiske valgfag, så sætter politikerne 2,6 mia. kr. af til bedre faglokaler og værksteder. Det er sød musik i vores ører. Og det vil forhåbentlig åbne flere unges øjne for den faglige vej.
Fagligt
De faglige sager som vi har behandlet og arbejdets med, strækker sig vidt lige fra ophævelse af en læreplads til en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. Igennem det sidste år har vi haft et stigende antal henvendelser på
· Tegning af overenskomster
· Hjælp til TR AMR valgpå arbejdspladsen
· Hjælp til forberedelse af lokalforhandlinger
· Hjælp til arbejdsfordelinger
· Mæglingsmøder
· Organisationsmøder
· Lærlingesager/løntjek
· Gennemgang af ansættelsesbeviser
· Klub/fyraftensmøder
· Opsøgende arbejde på arbejdspladserne
Det sidste punkt er en aktivitet som vi i en periode har måtte nedtone grundet mandskabsmangel, men efter vi er glade for at pr. 1. juni kan byde en ny faglig sekretær velkommen, hvorved vi får den manglende ressource til det opsøgende arbejde dækket.
Arbejdsmiljø
Dansk Metal lancerede en kampagne for at øge interessen for arbejdsmiljørepræsentanter, som er helt essentielle for at forbedre arbejdsmiljøet. Der er stigende fokus på stress og mistrivsel blandt medlemmerne, og der arbejdes på at udvikle en samlet politik for at håndtere disse udfordringer. I vores daglige arbejde i afdelingerne ser vi et stigenge antal henvendelser der drejer sig om stress og dårlige arbejdsforhold som ofte indebærer langvarig sygdom med afskedigelse til følge og en del af dem indberetter vi naturligvis som arbejdsskader
Derfor fokuserer vi netop intensivt på at få arbejdspladserne endnu bedre sikret med arbejdsmiljørepræsentanter og at de bruger vores fire grundkurser, hvilket vi igennem de sidste år har set en stigende interesse for. Derfor var glæden stor da vi blev præsenteret for et OK forlig der langt om længe havde fået forhandlet et vederlag hjem til arbejdsmiljørepræsentanter, det har de fortjent!
Arbejdsskadesager har naturligvis en høj prioritet i Dansk Metal og i afdelingen ser vi en svag stigning i antal sager, specielt på det sidste. Vi har efterhånden fået et godt samarbejde op at stå med Forbundets arbejdsskadeteam, som overtager sagerne fra afdelingen efter at vi har været inde over. Enkelte alvorlige sager med ansvar går videre til vores advokater, men afdelingen følger dem løbende.
Sydporten
Den 30. april 2024 kunne Dansk Metal formelt indvie Sydporten.
Sydporten er Dansk Metals boligbyggeri med 403 ungdomsboliger og 214 familieboliger ved siden af forbundshuset i København.
Da Dansk Metal besluttede at sælge ALKA tilbage i 2017, besluttede vi at bruge pengene fra salget på at bygge boliger. Boligerne har en attraktiv placering tæt på storbyens liv, naturen og den nye metrolinje til Sydhavnen, som åbnede sidste år.
Projektet er en medlemsfordel: Boligerne er først og fremmest reserveret til Metal-medlemmer, deres børn og børnebørn, som får mulighed for at få fodfæste på det pressede københavnske lejeboligmarked.
Men det er jo ikke alle, der skal og vil bo i København. Alligevel er boligprojektet vigtigt for alle medlemmer. For det er med til at passe på Dansk Metals formue: Vi skal have den økonomiske styrke til at kunne sige nej til et dårligt forlig og gå i strejke. Derfor skal vores formue bestå af forskellige aktiver. F.eks. boliger, som samtidig kan gavne medlemmerne.
Huslejen er sat på et niveau, der svarer til lignende boliger i Københavnsområdet. Det sikrer et rimeligt afkast af formuen. Det er en forpligtelse, vi har over for alle medlemmer af Dansk Metal – også dem, som ikke skal bo i boligerne.
Heldigvis kan vi se, at alle lejlighederne nu er lejet ud, og ca. 4000 står på ventelisten enten som aktivt søgende eller passive.
Danmark vinder første halvleg i kampen mod EU-mindsteløn
Den 14. januar hev Danmark en foreløbig sejr hjem i kampen mod EU’s nye mindsteløn. EU’s generaladvokat anbefalede nemlig, at hele EU’s mindstelønsdirektiv skal annulleres. Det er historisk.
Vurderingen fra generaladvokaten er et vigtigt pejlemærke, inden EU-domstolens endelige afgørelse kommer senere i dette halvår. Så vi venter i spænding, intet er afgjort endnu.
Alligevel er det en foreløbig sejr, vi er stolte af i Dansk Metal. For vi var den første fagforening i Danmark, der advarede mod en EU-mindsteløn helt tilbage i 2019. Og det var på Dansk Metals opfordring, at regeringen indbragte sagen for EU-domstolen i 2023.
Vi har fået udarbejdet flere juridiske notater til at bakke vores argumenter op. Vi har haft politikerne i Bruxelles på kursus i den danske model, været aktive i den offentlige debat og haft tæt dialog med politikere og embedsfolk. Vores begrundelse har været klokkeklar hele vejen igennem: Lissabon-traktaten siger helt tydeligt, at EU ikke kan blande sig i lønforhold. Og det er generaladvokaten altså enig i. Det kan vi godt klappe i hænderne over.
Som vi alle ved så er det en uforudsigelig tid vi befinder os i, både lokal og globalt, men vi er før kommet os over den slags kriser som bliver påtvunget os udefra både fra øst og vest.
Vores bidrag kunne være at vise resten af verden at vi i Danmark har skabt et rigt og velfungerende samfund ved samarbejde, uddannelse og ikke mindst ved hjælp af en helt unik arbejdsmarkedsmodel som er garanten for vores velfærdssamfund og som gang på gang har været udfordret af højrefløjen og liberalister i Danmark. Det skal ikke komme til at ske vi skal kunne stå imod disse angreb som vi har gjort adskillige gangefør og det kan lade sig gøre med en stærk fagbevægelse og et stærkt Dansk Metal.
Tak for ordet !
Har du spørgsmål eller brug for hjælp?
Ring til Metal Vejle-Grindsted og få en snak.
7582 2188Telefontider:
Mandag: 9.00 - 12.00 og 14.00 - 16.00
Tirsdag: 9.00 - 12.00
Onsdag: 9.00 - 12.00 og 14.00 - 16.00
Torsdag: 9.00 - 12.00 og 14.00 - 17.00
Fredag: 9.00 - 12.00
Du kan også skrive til: vejle-grindsted@danskmetal.dk