Fri for jobcentret i de første tre måneder

Medlemmer, der bliver ledige efter 1. januar 2024, skal kun være i kontakt med a-kassen i de første tre måneder. Det har Dansk Metal længe kæmpet for, da det betyder, at medlemmerne er mere tilfredse og hurtigere kommer i nyt job.

Samtaler med både a-kasse og jobcenter. Det har mange ledige oplevet som lidt af et cirkus, men nu er det ved at være fortid. Sammen med otte andre a-kasser har Dansk Metal deltaget i et forsøg om "Mere ansvar til a-kasserne". Siden 2020 har medlemmer i en række udvalgte kommuner været med i forsøgsordningen, der altså nu er blevet permanent fra 1. januar 2024.

Det betyder, at du som ledig kan fokusere din jobsøgning og undervejs få støtte og vejledning fra a-kassen i de første tre måneder af ledighedsperioden. Fordelen ved den ordning har Bjørn Brander allerede prøvet på egen krop.

– Gudskelov er der noget, der hedder Dansk Metal. Jeg er ovenud tilfreds, fortæller han om, at a-kassen havde det fulde ansvar under de første tre måneder af hans ledighedsperiode.

Det er en gammel drøm

Bjørn Brander har været i bilbranchen hele sit liv, men han ville gerne ud at køre lastvogn. Med hjælp fra Dansk Metal kom han på alle de nødvendige kurser, og allerede dagen efter han afsluttede det sidste forløb, startede han i sit nye faste job hos Johs. Rasmussen i Svebølle ved Kalundborg

– Det her er uden fis en 50 år gammel drøm. Det er fedt og bare dejligt, fortæller han.

Fordi hans kurser strakte sig ud over de første tre måneder, betød det, at han i de sidste ti uger, han var ledig, også skulle være i kontakt med jobcenteret. Og han er klar i mælet, når han beskriver, hvordan a-kassen adskiller sig fra jobcenteret.

– Der er interesse. De føler en stolthed over arbejdet, og man kan mærke den glæde, der er ved at gøre en forskel for mig. God service, simpelthen, fastslår han.

Stor tilfredshed blandt medlemmerne

Bjørn Branders oplevelse af en konkret og positiv forskel er ikke enkeltstående. Det viser en undersøgelse blandt medlemmer, der deltog i forsøget. Først og fremmest er de kommet hurtigere i job end de ledige, der ikke var med i forsøget. Men derudover har de en større tro på at komme i arbejde, og de får også foreslået flere jobs, som de kan søge nu og her. Og derfor er de mere tilfredse end dem, der ikke er med i forsøget.

Det har været et vigtigt mål for Dansk Metal, der længe har kæmpet for at støtte og hjælpe ledige medlemmer videre i deres næste job på en mere smidig måde.

– Det er en kæmpe sejr. Det er noget, vi har foreslået for længe siden, og vi er glade for, at politikerne har lyttet, fortæller David Hedegaard Andersen, der er arbejdsmarkedschef i Dansk Metal.

Medlemmernes erfaringer

Bo Frostholm, ledig i to uger

– De er gode i fagforeningen, for de har en føling med, hvor der er ledig plads, fortæller Bo Frostholm, der hurtigt kom ud i et vikariat som svejser. Mens han var der, søgte han videre og fik fast arbejde hos Fremtiden Staldinventar som svejser.

Bo Frostholm, 55 år, klejnsmed, Langå

Billede af case

Joye Hansen, ledig i otte uger

Joye har prøvet at være ledig to gange. Første gang, for mange år siden, skulle hun også til samtaler i jobcenteret.

– Jeg følte mig pissestresset af dem, fortæller hun og beskriver, at hun slet ikke følte sig stresset anden gang, hun var ledig.

– Dengang med jobcenteret havde de mere travlt med at spørge ind til, hvordan det går med søgningen, og presse mig ud i jobs – også uden for det, jeg var uddannet til. Jeg oplever, at a-kassen er der for at hjælpe en. De går ind og hjælper med at finde jobs, hvor man passer ind, fortæller hun. Hun kom i fast job hos Juliana Drivhuse, men er i dag sygemeldt efter en operation i skulderen.

Joye Hansen, 60 år, maskinarbejder, Odense

Metal mener

– Vi er klar til at tage et endnu større ansvar end blot de første tre måneder. Vi ved fra a-kasseforsøget, at vi kan skabe gode resultater for medlemmerne, som i forsøget er kommet hurtigere i job, er mere tilfredse, og bliver præsenteret for flere jobmuligheder. Derfor mener vi, at a-kasserne i fremtiden skal have ansvaret for ledige medlemmer i hele dagpengeperioden. Det vil give medlemmerne en endnu bedre oplevelse, når de skal tilbage på arbejdsmarkedet.

David Hedegaard Andersen, arbejdsmarkedschef i Dansk Metal

Del indholdet

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?

Ring til Dansk Metal og få en snak med en af vores medarbejdere.

3363 2000

Mandag-torsdag: 08.30-17.00
Fredag: 08.30-14.00

Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os eller bestille en opringning. Se vores kontaktmuligheder.