Regler om overvågning

Overvågning kan misbruges og føles krænkende

GPS på bilerne, overvågning af værkstedet og tablets til montører og servicefolk giver færre ærgrelser og mindre spild - især af medarbejdernes tid, hvis den slags udstyr bliver brugt fornuftigt. Men i virksomheder, hvor der mangler tillid mellem ledelse og medarbejdere, og hvor hver dag er én stor skyttegravskrig, bliver udstyret ofte brugt til at forværre et i forvejen dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Virksomhedernes ledelse må ikke bruge udstyret til at indsamle alle mulige oplysninger om medarbejderne og fx bruge dem til at disciplinere medarbejderne eller spille dem ud mod hinanden.

Derimod kan en grundig drøftelse og en god lokalaftale bidrage til, at virksomheden får det bedste ud af udstyret og få ryddet mistilliden af vejen. Tillid er godt for arbejdsmiljøet og er en forudsætning for en sund virksomhed.

Når overvågning bliver krænkende

De fleste konflikter om overvågning bunder i ledelsens ønske om at få mere arbejde ud af den enkelte medarbejder, om anklager for tyveri og om illoyalitet. Det kan være helt legitimt. Men når overvågningen bruges til at krænke den enkelte medarbejder, kan det udvikle sig til mobning.

Eksempler på spørgsmål, som kan signalere mistillid:

Hvorfor du er længere tid end dine kolleger om at komme frem til kunderne?
Hvorfor du bruger mere diesel end dine kolleger?
Hvorfor du når færre kunder end de andre?
Hvorfor du er længere om at udføre dine opgaver?
Hvorfor tager du ikke altid den korteste rute til kunden?
Hvorfor du bruger så meget tid på at tale med kollegerne?
Virksomheden bør aldrig stille spørgsmålene som anklager, der indikerer, at medarbejderen forsøger at snyde firmaet. Der kan rent faktisk være fornuftige grunde til at medarbejderne arbejder forskelligt og på hvor meget de når. Det kan fx skyldes ledelsens uhensigtsmæssige måder at planlægge og tilrettelægge arbejdet på.

I stedet for at konfrontere den enkelte medarbejder med spørgsmål som oven for, vil det som regel give mere mening for ledelsen og medarbejderne at undersøge om overvågningen viser systematisk spild af tid i virksomheden.

På Dansk metal.dk finder du hele artiklen om GPS og overvågning. - klik her for at gå til artiklen

Hvis du har spørgsmål til overvågning, så kontakt afdelingen.

Del indholdet

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?

Ring til Metal Himmerland og få en snak.

9852 1012

Åbningstider:

Mandag: 9.00 - 16.30
Tirsdag:  9.00 - 15.00
Onsdag: 9.00 - 15.00
Torsdag: 9.00 - 16.30
Fredag:  9.00 - 12.00

Kontor og telefoner er lukket mellem 12.00 og 13.00

Du kan også skrive til: himmerland@danskmetal.dk