Arbejdsskade: Her er 4 ting, du skal vide


Hvad skal du egentlig gøre, hvis du selv kommer til skade på jobbet?

Vi har spurgt faglig sekretær Claus Ebbe her i Metal Storstrøm. Han har hjulpet mange af vores medlemmer gennem årene og har stor erfaring med arbejdsskadesager.

Som medlem i Dansk Metal er der hjælp at hente, hvis du kommer til skade i forbindelse med dit arbejde. Vi hjælper dig hele vejen. Fra anmeldelse, dokumentation og krav om erstatning. 

Her er 4 gode råd fra os, som du bør kende:

1. Kontakt til din læge og Dansk Metal


”Er du kommet til skade, er det vigtigt at du går til din læge og får skaden dokumenteret. Og så skal du kontakte os i din lokalafdeling, så du får hjælp fra start. Det her er det vigtigste. Skal du kun huske en ting, så er det det. Vi hjælper med resten.”

2. Anmeld skaden


”Det er din arbejdsgiver, der skal indberette arbejdsskaden til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES). Det har de faktisk pligt til. Men sker det ikke, kan vi hjælpe dig med at anmelde skaden selv. Det skal nemlig være anmeldt senest et år fra skaden er opstået." 

3. Husk tålmodigheden

 
”Det kan være lange forløb. Tiden og de mange papirer tærer helt forståeligt på folk. Det betyder, nogle ikke får det gjort færdigt, og giver op undervejs. Men i Dansk Metal skal vi nok hjælpe dig med overblikket - også når sagerne trækker ud. Vi tager os af din sag, både det faglige og juridiske.”

4. Hvad kan du få i erstatning?


”Det er AES, der afgør om du har ret til erstatning, hvilken form og hvor stort beløbet skal være. Det afhænger af din méngrad, som minimum skal være 5 procent, og om du har et varigt erhvervsevnetab –  det måles typisk på forskellen på din indkomst før skaden og efter.” 

”Derudover ser vi også i fagforeningen på, om der er sket overtrædelser af sikkerheden og lignende. I de tilfælde kan vi også kræve erstatning, og forbundet stiller en advokat til rådighed for dig.”

”Det er vigtigt for mig at sige, at erstatning ikke kan betragtes som en lottogevinst. Hvis du hører om nogle, der har fået en stor erstatning fx i millionklassen – for det sker - er skaden tilsvarende alvorlig, og de havde formodentlig mange gode år tilbage på arbejdsmarkedet inden ulykken.”

”Virkeligheden er, at de havde været bedre økonomisk stillet, hvis de kunne passe deres arbejde. Der er ikke nogen tvivl om, at de medlemmer, jeg møder, helst ville have været deres arbejdsskade foruden. Derfor er det også vigtigt, at vores medlemmer får det, de har ret til, og at deres skade bliver anerkendt, så de kan komme videre.”

Del indholdet

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?

Ring til Dansk Metal og få en snak med en af vores medarbejdere.

3363 2000

Mandag-torsdag: 08.30-17.00
Fredag: 08.30-14.00

Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os eller bestille en opringning. Se vores kontaktmuligheder.