Derfor stemmer vi ja: Tillidsfolk ser nærmere på ok23

Hvad betyder den nye overenskomst for dig og dine kollegaer?

Vi spurgte nogle af vores dygtige tillidsrepræsentanter, hvad de tænker om den aftale, vi skal stemme om. Hvad er vigtigt for dem?

Navn: Firat Kücükkose Alder: 35

Fag: Personvognsmekaniker Arbejdsplads: Næstved Autocenter A/S

Hvad synes du om overenskomstaftalen her til OK23?
Jeg er meget tilfreds med de overenskomstforhandlinger, vi har haft. Mindstelønnen stiger, og lærlinge får 8 procent, og vi får alle 4 procent over to år. Og det er uden, at vi skal forhandle om det. Noget som vi så kan bygge videre på. Det synes jeg, er fedt.

Hvad har været vigtigt for dig?
Det er rigtig godt, der er gjort noget på lærlingeområdet - at de får 8 procent mere. Jeg synes, at lønnen for lærlinge i forvejen er alt for lav, når man tænker på det arbejde, de udfører og den indsats, de byder ind med. Så det er megafedt. Det hjælper på deres løn men også med interesse for faget, så vi får flere lærlinge inden for autobranchen.

Det får lærlinge med forliget:
Timelønnen for lærlinge stiger. Lærlinges betalingssatser stiger med 8 procent i perioden.

Navn: Torben Freiesleben Alder: 58

Fag: Rustfri klejnsmed Arbejdsplads: Alfa Laval Nakskov A/S

Hvad synes du om overenskomstaftalen her til OK23?
Den synes jeg, vi er sluppet meget godt igennem med. Det er også det, jeg hører fra mine kollegaer. De 2 procent vi har fået på pensionsordningen og de 2 procent på fritvalgskontoen, dem er vi vældig godt tilfredse med. Det er jo direkte mere i løn. Det betyder meget, at der er penge i hånden til os, når vi skal stå oppe i butikken og betale.

Hvad har været vigtigt for dig?
Fritvalgskontoen er en god ordning, fordi vi selv kan bestemme, hvad pengene skal gå til. Der er flere muligheder, og det giver frihed. Den fleksibilitet har stor betydning for os. Det gør jo, at man kan holde en fridag ved barns 3. sygedag, eller man kan holde lidt ekstra ferie. Det kan også være pension. Som ung mand tjener du altså rigtig meget ved at sætte dem i pensionsopsparingen de næste 40 år. Men som ældre mand som jeg, så tænker man måske mere over at få brugt de penge, man tjener. Så er der lidt mere at snolde for. Nu hvor fritvalgskontoen er kommet op på 9 procent, så svarer det næsten til en hel månedsløn.

Det får du på fritvalg og pension med ok23:
✔ Fritvalg Lønkonto stiger fra 7 til 9 procent i 2024. Arbejdsgiverbetalt pension stiger fra den 1. juni 2023 fra 8 til 10 procent. Samtidig falder din egenbetaling til pension fra 4 til 2 procent.

Navn(tv): Kenneth Nielsen Alder: 60

Fag: Montør Arbejdsplads: Emerson, Damcos A/S

Navn(th): Tommy Gleerup Alder: 55

Fag: Maskinarbejder, kvalitetskontrollør Arbejdsplads: Emerson, Damcos A/S

Hvad synes I om overenskomstaftalen her til OK23?
Kenneth: Jeg synes, at vores hovedforhandlere har lave et rigtig godt stykke arbejde. Jeg blev positivt overrasket over, at det er lykkedes at lande et forlig i det her format. Vores ønske var, at overenskomsten ikke blev strakt for langt, så en toårig aftale passer os rigtig godt.

Tommy: Selve overenskomsten synes jeg faktisk, er ret godt gået. Også når man tænker på den krisesituation, vi kom fra og inflationen. Altså, hvad kunne det blive til?  Der er det måske i virkeligheden rimelig overraskende, at man kunne ramme så bredt, og der trods alt er kommet så mange penge, som der er.

Tommy:  Blandt andet er der lagt op til løn under barsel. Det skal være muligt at stifte familie samtidig med, at man har et arbejde. Så det er en god bred aftale, hvor man også har hævet mindstesatserne og husket lærlingene. Genetillæggene er hævet sammen med fritvalgskonto og pension, som er noget, der kommer alle til gavn.

Kenneth: Der var engang, hvor mange grinede af fritvalgskontoen. Men se, hvor den er landet i dag. Nu begynder det at batte.

Hvad har været vigtigt for jer?
Kenneth:  En af mine kæpheste her i huset, er at opfordre folk til at tage selvvalgt uddannelse i IKUF regi. Det er jo ingen hemmelighed, at fonden, som vores arbejdsgiver betaler til, efterhånden er godt polstret. Så det er med at komme i gang. Det har denne overenskomst netop tilgodeset, så vi nu får 100 procents løndækning i stedet for 85 procent, som vi fik før. Det, synes jeg, er helt fantastisk,

Tommy: Det er jo netop et af de argumenter, vi har mødt for ikke at tage uddannelse. Økonomien er vigtig for alle. Nu er det hjulpet på vej.

Kenneth: Det bør virkelig sætte skub i, at medarbejderne kigger i kursuskataloget og finder noget, der passer til dem. Det kan jo kun være i den enkelte medarbejders interesse.

Tommy: Man skal også tænke fremadrettet.  Det gælder om at dygtiggøre sig, så man kan komme ud og være med til at slås lidt, om de stillinger, der nu måtte være rundt omkring.  Det kan jo også være med til at hæve lønningerne.

Det sker der med løn under uddannelse:
✔ Du får nu fuld løn under selvvalgt uddannelse. Tidligere var tilskuddet på 85 procent.

Del indholdet

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?

Ring til Dansk Metal og få en snak med en af vores medarbejdere.

3363 2000

Mandag-torsdag: 08.30-17.00
Fredag: 08.30-14.00

Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os eller bestille en opringning. Se vores kontaktmuligheder.