(Bj)arne-pension

Bjarne har fået tilkendt Arne-pension – men regner ikke med at bruge den.

63-årige Bjarne Andreasen har arbejdet, siden han som 17-årig gik i lære som automekaniker. Han har gennem årene arbejdet med vedligehold og montage, han har arbejdet som mekaniker og i smedebranchen, hvor han i dag er smed hos BSV Krantilbehør. Han har fravalgt efterlønsordningen, og derfor kan han gå på folkepension om fire år, når han fylder 67.

Sikkerhedsnet
Men med retten til tidlig pension, også kendt som Arne-pensionen, kan Bjarne trække sig tilbage to år tidligere – hvis han ellers vil til den tid. For egentlig regner han slet ikke med at gøre brug af retten. Han ser det som et sikkerhedsnet.

Har det godt
– Jeg kan da godt mærke, at jeg ikke er helt ung længere. Men jeg har det godt, og jeg trives med at gå på arbejde. Ingen kender dagen i morgen, og hvis det viser sig, at jeg ikke kan arbejde, til jeg er 67 år, så er jeg glad for at kunne gå fra før tid, siger Bjarne. Og det er netop sådan med retten til tidlig pension, at den gives til dem, der har været længst på arbejdsmarkedet.


Jeg har søgt om tidlig pension for en sikkerheds skyld. Jeg regner ikke med, at jeg skal bruge den. Men ingen ved, hvad dagen byder i morgen.


Rigsarkivet på banen

Bjarne kan dokumentere 43,8 års tilknytning til arbejdsmarkedet. Han mangler at kunne dokumentere knap to måneder for at få tilkendt retten til tre års tidligere tilbagetrækning i forhold til de to år, han allerede har fået tilkendt.

Gamle papirjournaler
– Det er ikke alt fra de tidlige år, som kan dokumenteres, fordi det aldrig er kommet ind på en pc. Vi har søgt hos Rigsarkivet, og jeg har været oppe hos min læge, som har søgt i gamle papirjournaler, siger Bjarne:

God hjælp
– Så det er ikke altid lige let at få dokumentationen på plads, men jeg har fået god hjælp af min lokalafdeling. Vi har ordnet det meste i fællesskab. Måske vil det lykkes os at finde dokumentationen, men ellers er jeg tilfreds med de to år. Jeg regner som sagt ikke med at gøre brug af ordningen, slutter Bjarne.

Har du ret til tidlig pension?

Læs om tidlig pension, også kendt som Arne-pension.

Metal mener

De fleste medlemmer af Dansk Metal arbejder helt til pensionsalderen, men for nogle er det ikke muligt. Derfor er det vigtigt, at dem, der har haft et langt og hårdt arbejdsliv, har mulighed for at trække sig tilbage, før de er helt slidt ned. Derfor bakker Dansk Metal op om tidlig pension. Det er et vigtigt sikkerhedsnet, som – sammen med efterlønsordningen – giver mange medlemmer mulighed for at stoppe før tid, hvis det bliver nødvendigt.

Del indholdet

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?

Ring til Dansk Metal og få en snak med en af vores medarbejdere.

3363 2000

Mandag-torsdag: 08.30-17.00
Fredag: 08.30-14.00

Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os eller bestille en opringning. Se vores kontaktmuligheder.