Efteruddannelse gør dig attraktiv

Langt færre ledige medlemmer af Dansk Metal efteruddanner sig, viser en ny analyse. Det kan blandt andet skyldes, at faglærte er så efterspurgte. Men efteruddannelse kan være en virkelig god vej tilbage i arbejde, hvis du mister dit arbejde.

Nedskæringer, konkurser, besparelser. Selvom ledigheden blandt Dansk Metals medlemmer i øjeblikket er meget lav, kan man i løbet af et langt arbejdsliv risikere at stå uden arbejde.

I sådan en situation kan efteruddannelse og forskellige kurser være en god vej til et nyt job. Det kan fx være et svejsekursus eller andet, der giver dig nye kompetencer.

Nye kompetencer gør dig nemlig attraktiv over for en potentiel kommende arbejdsgiver.

– De rette kurser eller den rette uddannelse kan hjælpe ledige medlemmer i job og bidrage til, at de fastholder tilknytningen til arbejdsmarkedet. Det har vi utallige eksempler på, fortæller David Hedegaard Andersen, der er arbejdsmarkedschef i Dansk Metal.

Dog viser en ny analyse fra Dansk Metal, at der i 2022 var langt færre ledige medlemmer, der tog efteruddannelse.

I 2022 tog 774 ledige medlemmer en efteruddannelse. Det er næsten halvdelen af dem, der tog efteruddannelse i 2021.

Glohedt arbejdsmarked

Men det er ikke kun et negativt tegn.

Faldet kan nemlig skyldes, at et rekordlavt antal medlemmer af Dansk Metal er ledige, og de oplever også, at der er gode muligheder for at få et job med de kompetencer, de allerede har. Virksomhederne efterspørger nemlig faglærte i stor stil.

Men det glohede arbejdsmarked må ikke blive en sovepude – hvis du tager efteruddannelse som ledig, kan du nemlig få en effektiv vej i job igen.

– Det er derfor rigtig vigtigt, at ledige medlemmer har let adgang til efteruddannelse, siger David Hedegaard Andersen.

Derfor arbejder Dansk Metals arbejdsmarkedssekretariat bl. a. for, at politikerne ændrer de nuværende regler, så man fx ikke skal være ledig i fem uger, før man kan starte på et jobrettet kursus.

– Desværre er der i dag nogle regler, der spænder ben for hurtig efteruddannelse. Det giver ingen mening. Derfor arbejder vi politisk for at få skrottet den regel, så ledige ikke afholder sig fra efteruddannelse, fortæller David Hedegaard Andersen.

Ledig? Du kan få en jobrettet uddannelse

  • Som ledig kan du have ret til at deltage i op til seks ugers jobrettet uddannelse efter fem ugers ledighed.
  • Jobrettet uddannelse skal gøre dig klar til konkrete jobmuligheder eller jobfunktioner.
  • Et jobrettet kursus kan fx være et svejsekursus. Listen er lang, og der er også relevante kurser til dig med baggrund som f.eks. mekaniker, industritekniker eller datatekniker samt mange andre fag.

Sådan kommer du i gang

Hvis du er ledig

Kontakt din lokale a-kasse for at få råd og vejledning om hvilket efteruddannelsesforløb, som vil være det rette for dig.

Hvis du er i arbejde

amukurs.dk kan du finde relevante kurser. Hvis du er på industriens overenskomster, og kurset er godkendt af IKUF, kan du få 100% løndækning under selvvalgt uddannelse.

Del indholdet

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?

Ring til Dansk Metal og få en snak med en af vores medarbejdere.

3363 2000

Mandag-torsdag: 08.30-17.00
Fredag: 08.30-14.00

Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os eller bestille en opringning. Se vores kontaktmuligheder.