Se, hvad du kan bruge pengene til

Nu stiger fritvalgskontoen

Den 1. marts 2024 stiger fritvalgskontoen fra 7 til 9 procent, hvis du er ansat på en af industriens overenskomster. Læs her, hvad du kan bruge pengene til.

heroImage

Er du ansat på en af industriens overenskomster? Så kan se frem til flere penge på den såkaldte fritvalgskonto. Den 1. marts 2024 stiger din arbejdsgivers indbetaling nemlig fra 7 til 9 procent af din ferieberettigede løn.

Hvis du er timelønnet og ikke får løn på søgnehelligdage (helligdage, der falder på hverdage), er din fritvalgskonto 4 procent højere. Det skyldes, at fritvalgsopsparingen indeholder betaling til søgnehelligdage. Det vil sige, at din arbejdsgiver fra den 1. marts 2024 skal indbetale i alt 13 procent af din løn.

Hvad er en fritvalgskonto?

Fritvalgskontoen er en del af din overenskomst. Hver måned sætter din arbejdsgiver en procentdel af din ferieberettigede løn ind på kontoen, og du bestemmer selv, om du vil bruge pengene til fx ekstra fridage eller pension. 

Du har ret til en fritvalgskonto fra din første arbejdsdag, og indbetalingerne skal fremgå af din lønseddel. Ordningen gælder også for dig, der er timelønnet eller lærling på en af industriens overenskomster.

Hvad kan jeg bruge pengene til?

Det er dig, der bestemmer, hvad pengene på din fritvalgskonto skal gå til. Du kan vælge mellem:

 • Ekstra løn, når du holder fri

  Du kan vælge at få udbetalt et beløb fra din fritvalgskonto i forbindelse med ferie, feriefridage, helligdage og overenskomstmæssige fridage. Du bestemmer selv beløbets størrelse – så længe det ikke overstiger det beløb, du har stående på fritvalgskontoen.

  Husk at give din arbejdsgiver besked, når du ved, hvornår du vil holde fri. Det er din arbejdsplads, der fastsætter frister og procedurer for administrationen af fritvalgskontoen.

 • Børneomsorgsdage og løn ved barns sygdom

  Hvis du har børn under 14 år, kan du holde op til 2 børneomsorgsdage om året. Du kan også vælge at bruge nogle af pengene fra fritvalgsopsparingen til løn på dit barns 2. hele sygedag – eller til at holde fri, når dit barn skal til lægen.

 • Pensionsopsparing

  Vil du spare ekstra op til pension, kan du bede din arbejdsgiver om at indbetale penge fra fritvalgskontoen til din pensionsordning. Hvis du vil bruge din fritvalgsopsparing til ekstra pension, skal du give din arbejdsgiver skriftlig besked inden den 1. august.

 • Seniorordning

  Hvis der under fem år til, at du kan gå på pension, kan du også vælge at bruge hele eller dele af fritvalgsopsparingen til at finansiere seniorfridage. Husk bare at give din arbejdsgiver besked inden den 1. august, hvis du vil afholde seniorfridage.

Hvad sker der, hvis jeg ikke bruger alle pengene på min fritvalgskonto? 

Hvis du har penge tilovers på din fritvalgskonto i slutningen af maj måned, bliver de udbetalt med din næstkommende løn. 

Hvad sker der, hvis jeg fratræder min stilling?

Fratræder du din stilling, bliver evt. overskydende penge på din fritvalgskonto udbetalt sammen med din sidste løn. Penge, der er reserveret til seniorfridage, bliver ikke udbetalt.

Bliv klogere på din fritvalgskonto

Ofte stillede spørgsmål

Læs mere om fritvalgskontoen, og find svar på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere i din overenskomst

Du kan finde reglerne for fritvalgsopsparing i din overenskomst.

Kontakt din lokalafdeling

Din lokalafdeling er klar ved telefonen og mailen til at besvare yderligere spørgsmål.

Del indholdet

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?

Ring til Dansk Metal og få en snak med en af vores medarbejdere.

3363 2000

Mandag-torsdag: 08.30-17.00
Fredag: 08.30-14.00

Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os eller bestille en opringning. Se vores kontaktmuligheder.